frida.bg
моринга

Моринга: 10 неща, които трябва да знаете за „дървото-чудо“

Ако до сега не сте чували какво е моринга, то вече е време! Тази зелена суперхрана набира скорост и се превръща в един от най-силните трендове в грижата за здравето и красотата ни. В Индия и Непал морингата е известна като „дървото, което дрънка“, „дървото-чудо“ и „дърво на живота“.

У нас моринга се среща предимно под формата на ярко зелен прах, наподобяващ „матча“. Той е направен от изсушените и стрити листа на дървото „моринга“ и притежава дълъг списък полезни за здравето ни свойства – от повишаване на настроението до подобряване на сексуалния ни живот.

Тази зелена суперхрана се използва като традиционно лекарство в аюрведичната медицина от хиляди години. Неслучайно избрахме да ви представим 10 неща, които трябва да знаете за морингата, както и защо трябва да я включите във вашата диета още днес!

What is Moringa Oleifera? Some notice when using this plant  | Multipost.Site

Моринга или витаминозна бомба?

Морингата е безапелационна суперхрана, която надминава по съдържание на витамин С дори портокалите.  Тя е един много добър източник на желязо, калций, витамин С, витамин В6 и рибофлавин. Тя също така притежава значителни количества калий, витамин А, витамин Е и магнезий. Морингата може да ни даде по-добро зрение, силен имунитет, здрави кости, но и красива и сияйна кожа.

Високо съдържание на протеини

Независимо дали сте вегетарианец или не, добре е да знаем, че моринга е един от малкото пълноценни протеини на растителна основа. Прахът, направени от листата на моринга, са пълни с протеини – 3 грама протеин на една супена лъжица. Той съдържа всички основни аминокиселини, необходими за възстановяване на мускулите, производство на енергия и регулиране на настроението.

Балансира хормоналните нива

Според изследване, публикувано в Journal of Food and Science Technology, жените в менопауза, които в продължение на три месеца приемат комбинация от прах от моринга и амарант, не само показват намалени маркери на оксидативен стрес, но и имат по-балансирани нива на кръвна захар и хемоглобин, което води до по-добър хормонален баланс.

Балансира нивата на кръвна захар

Морингата е ефективен начин за намаляване на нивата на липидите и глюкозата в кръвта, както и за регулиране на оксидативния стрес. Според нови проучвания, добавянето на моринга в диетата може да помогне за намаляване на напълняването и инсулиновата резистентност.

Moringa Çayı Nedir? Moringa Çayı Kullananlar

Предпазва черния дроб

Черният дроб е главният пречистващ механизъм на нашето тяло. Той филтрира кръвта, премахва химикалите и метаболизира мазнините, а морингата може да му помогне да работи по-добре. Първо, моринга съдържа високи концентрации на полифеноли, които намаляват окисляването в черния дроб. А според последни изследвания, консумацията на моринга намалява чернодробната фиброза и предпазва черния дроб от увреждане.

Намалява възпалението

Вече е научно доказано, че морингата значително намалява възпалителните процеси в клетките. Освен че съдържа полифеноли и изотиоцианати, понижаващи възпалението, морингата потиска възпалителните ензими и протеини в организма.

Неутрализира свободните радикали

Свободните радикали увреждат клетките и причиняват преждевременно стареене на организма ни. Антидотът? Антиоксидантите !Флавоноидите, полифенолите и аскорбиновата киселина, намиращи се в морингата са един ефективен начин да неутрализираме вредното действие на свободните радикали! Диетата, богата на антиоксиданти предотвратява стареенето, намалява бръчките и ни помага да живеем по-дълго.

Moringa çayı nedir, moringa çayı nasıl kullanılır?

Грижи се за мозъчната дейност

Морингата има високо съдържание на витамини С и Е, които се борят с оксидативния стрес, свързан с болестта на Алцхаймер. Моринга също е свързан с повишен допамин и серотонин („щастливите хормони“), а според изследователите зеленият прах има способността да лекува депресия и да подобрява настроението.

Подобрява храносмилането

Морингата съдържа около 30% фибри, което води до подобряване храносмилането. Освен това, морингата е естествен антибиотик и има силни антибактериални свойства. Тя може да помогне да неутрализираме патогените и бактериите в стомаха, които често са сред основните причинители на храносмилателни разстройства.

Подобрява сексуалния живот

Стресът може да навреди на сексуалния ни живот. Той води до увеличаване на нивата на кортизол (напрежение) и намаляване на допамина (удоволствие), което по естествен начин води до понижаване на либидото. Според последни проучвания, моринга не само понижава нивата на кортизола, но може да повиши нивата на тестостерон, известен с това, че увеличава сексуалното желание.


Снимка на корицата: flickr