frida.bg
коприва

Чай от коприва: 100% здраве в чаша ароматен чай

Копривата е природна панацея, която лекува почти всичко. Тя съдържа толкова много полезни нутриенти, че можем да я наречем 100% суперхрана за здраве. Чаят от коприва по естествен начин стимулира лимфната система, детоксикира бъбреците, премахва метаболитните отпадъци, подобрява храносмилането и намалява възпалителните процеси в тялото.

Копривата е 100% суперхрана

Копривата съдържа цяла съкровищница от полезни за здравето ни елементи, сред които:

  • Минерали: желязо, фосфор, калий, калций, магнезий, манган
  • Витамини: витамин А, С, К, както и витамини от групата В
  • Мастни киселини: линолова киселина, линоленова киселина, палмитинова киселина, стеаринова киселина, олеинова киселина
  • И още: бета-каротен, лутеин, лутеоксантин

Освен това, копривата съдържа много антиоксиданти, които предпазват клетките ни от дегенерация и ни помагат да се справим с т.н. свободни радикали. За какво още помага копривата?

Намалява възпалението

Възпалението само по себе си не е нещо лошо. То е начинът, чрез който тялото ни започва само да се лекува и бори с инфекциите. Когато говорим за т.н. „хроничното възпаление“ трябва да кажем, че то може да нанесе значителна вреда върху здравето ни.

Копривата коприва съдържа различни съединения, които могат да намалят възпалението в тялото ни. Тя намалява нивата на множество възпалителни хормони, като пречи на производството им.

Копривата намалява възпалението в областта на венците и гърлото, облекчава симптоми на артрит, подагра, ревматизъм, фибромиалгия и тендинит.

Борба с инфекциите

Копривата има антивирусно, антибактериално и противогъбично действие. Чаят от коприва има забележимо антимикробно действие и ни помага да се справим с инфекциите, вирусите и бактериите.

Намалява оксидативния стрес

Копривата съдържа естествени полифеноли, които намаляват вредните ефекти на оксидативния стрес. По този начин тя противодейства на преждевременното стареене, както и на много хронични болести.

Намалява болката

Копривата също така ще ви помогне да облекчите болката. Чаят от коприва има доказано обезболяващо действие. Независимо дали имате главоболие или болка в стомаха опитайте да се справите с една чаша чай от коприва, за да усетите ефекта.

Понижава кръвната захар

Копривата притежава способността на намалява нивата на кръвна захар, кръвното налягане и холестерола. Копривата се използва при диабетици за борба с високата кръвна захар и сърдечно-съдовите рискови фактори.

Лекува стомашната лигавица

Чаят от коприва помага за заздравяване на лигавицата на стомаха в случаи на язва, киселини, болка или раздразнение на стомаха. Ако имате подобни неразположения доверете се на запарката от коприва. Тя със сигурност ще успокои стомаха ви.