frida.bg
семе

5 причини да включим ленено семе в диетата си

Лененото семе е една от суперхраните, които за често подценяваме и забравяме да включим в диетата си. То е известно с високото си съдържание на Омега-3 мастни киселини. Но освен това то е богато на протеин, фибри и някои ключови за здравето ни витамини и минерали.

Лененото семе е изключително полезно ако сте вегатарианци и не консумирате месо, тъй като допълва диетата ви с важни микроелементи. Само една супена лъжица на ден е достатъчна, препоръчват диетолозите.

Само в една супена лъжица (7гр.) се съдържат:
  • Калории: 37
  • Протеини: 1.3гр.
  • Въглехидрати: 2гр.
  • Фибри: 1.9гр.
  • Омега-3: 1.6гр.

Освен това, в лененото семе откриваме много витамини и минерали, сред които В1, В6, Е, фолат, калций, калий, магнезий и желязо. Вместо да подценяваме лененото семе, можем да го добавим в диетата си, защото…

Предпазва мозъка

Според нови изследвания, високото съдържание на Омега-3 мастни киселини, което откриваме в лененото семе, предпазва мозъка и когнитивните функции от дегенерация. В същото време, то ни помага да сме по-фокусирани, внимателни и да запомняме повече.

Предпазва сърцето

А линоловата киселина, която се съдръжа в лененото семе, се свързва с по-ниско систолично кръвно налягане, което на свой ред намалява риска от високо кръвно налягане и проблеми със сърцето.

Намалява холестерола

Близо 40% от фибрите, които се съдържат в лена са разтворими, което означава, че в червата те се превръщат в плътен гел, който свързвайки се с холестерола подпомага извеждането през отделителната система.

Подобрява храносмилането

Лененото семе съдържа голямо количество диетични фибри, което на свой ред подобрява храносмилането и ни помага да се справим с констипацията и подуването на стомаха.

Намалява глада

Високото съдържание на фибри и протеини в лененото семе намаляват глада и ви помагат да останете по-сити по-дълго време. Хапвайте по една супена лъжица преди всяко хранене, за да регулирате апетита си и в резултат на това да намалите теглото си без усилия!