frida.bg

Кошмарите нощем: защо ги сънуваме и как да се избавим от тях

Сънищата са най-удивителният феномен, съпътстващ човека от началото на съществуването му. Понякога картините, които виждаме по време на сън са чудати и приятни, друг път сме участници в толкова ужасни събития, че благодарим на господ, че сме се събудили живи, макар и облени в студена пот, силна тревога и с неконтрулируемо сърцебиене. Всеки от нас се е сблъсквал с подобни усещания поне веднъж през живота си. Среднощните кошмари често измъчват хора от всякаква възраст.

Още от незапомнени времена тъмната страна на сънищата се е тълкувала чрез похватите на мистиката и поверията, а експертите не веднъж са се опитвали да обяснят произхода на кошмарите.

В последните десетилетия учените, занимаващи се с изследванията на съня, изтъкват няколко теории за произхода на кошмарите

Според първата лошите сънища представляват подготовка за онова, с което човек ще се сблъска в реалността. Когато пещерният човек сънувал, че го напада хищник, това било своеобразна репетиция за среща с животозастрашаващата опасност. Втората теория предполага, че с помощта на кошмарите човешкият мозък преработва натрупания отрицателен опит, нещо като естествена форма на психотерапия.

През 1985 година психологът Калвин Кол създал каталог на сънуването. В продължение на 30 години той записвал разказите на хора за техните сънища и така успял да събере 50 хиляди различни примери. Всеки запис бил кодиран, което помогнало на Хол да стигне до извода, че голяма част от сънищата имали негативен характер. Анализът показал, че съдържанието на сънищата на различни хора често било едно и също – нападал ги непознат, попадали в автомобилни катастрофи, проваляли се на изпити, губили работата си, т.е. събития, върху които изглежда нямаме контрол.

През деня се концентрираме върху важни задачи, а всички моменти, които не сме успели да обработим минават през филтъра на съня. Според учените има хора, които са по-чувствителни към въздействието на „външните вибрации“. Кошмарите ни връхлитат и в периоди на катастрофи, катаклизми, дълбоки обществени промени, когато човешкото съзнание превключва към информационно поле, където търси сигнали във вид на образи и картинки.

Например творческите личности могат да изпитат негативни усещания, докато пътуват с метрото. След като слязат и поемат по задълженията в ежедневието си, те забравят за неприятните чувства, но през нощта емоциите излизат на повърхността в ярки и странни образи.

Освен това лошите сънища могат да бъдат сигнал за проблеми със здравето, както и да са показател за психологическа криза, в която сте попаднали. При по-възрастните хора нощните кошмари могат да се разглеждат като симптом за сърдечно-съдови заболявания, акто сърцето дава сигнали, че не се справя със своята работа.

Как да се избавим от кошмарите?

Като за начало, обърнете внимание, че често кошмарите се явяват, ако се храним непосредствено преди сън. Наред с това организмът реагира бурно на стресовите ситуации и промените в сезоните. С помощта на метода на записването на сънищата, можете да започнете да правите съзнателно онова, което сънищата правят нощем, а именно – преработка на натрупаната информация. Запишете кошмара, който сте сънували с възможно най-много детайли – картини, образи, усещания, развръзки.  Препрочитайки написаното, ще уловите много несъответствия и нелогични моменти. След това помислете за ново развитие на събитията чрез намесата на супергерой, който може да бъдете вие самите. Връщайте се към новия сценарий, разгигравайки го в ума си, при това с нови подробности. Така ще успеете да препрограмирате своето подсъзнание и ще помогнете за развитието си.

И не забравяйте най-важното правило – важно е с какви мисли си лягате. Постарайте се преди сън да си спомните свои приятни впечатления или усещания, изпитани от вас през деня.