frida.bg
прашец

Боровият прашец: суперхрана за силен имунитет и здраве

Боровият прашец става все по-популярна „суперхрана“, и това съвсем не е случайно! В състава му влизат над 260 биологично активни хранителни вещества, сред които: 8 витамина, 12 минерала, 18 аминокиселини, флавоноиди, фитохормони и много други микроелементи.

Боровият прашец, произхожда от борови дръвчета от вида Pinus sylvestris или Pinus massoniana, като и двата вида са характерни за азиатските страни, а Pinus sylvestris се среща и в Западна Европа. Прашецът подсилва имунната функция, балансира хормоналната система, намалява възпаленията и също така предпазва клетките ни от стареене.

Можем да кажем, че боровият прашец е пълноценна суперхрана за здраве! Тук ще изброим още някои от изключителните ползи на прашеца, за които трябва да знаем!

Подсилва имунната система

Боровият прашец е изключително ценна храна, осигуряваща ни широк спектър от витамини, минерали, както и всички незаменими аминокиселини и антиоксиданти, повишаващи имунната система.

Съдържа също така фолиева киселина, витамини от група В, бета-каротин, витамин Е, селен, калций, желязо, магнезий, нуклеинови киселини, живи ензими, MSM, полизахариди, есенциални мастни киселини и също беше показано в едно проучване, че е източник на витамин D3.

Боровият прашец също така е силен адаптоген, който ни помага да бъдем по-устойчиви към ежедневен стрес, който както знаем намалява имунната функция.

Баланс на хормоните

Боровият прашец е високо ценен заради високото си съдържание на тестостерон, андрогени и фитостероли. В комбинация те помагат да се балансира съотношението между половите хормони, андрогена и естрогена.

Прашецът е особено полезен при хората на средна възраст, между 40-50 години, когато обичайно започват да се появяват хормонални колебания, дължащи се на нормалния процес на стареене. По-специално мъжете, обикновено до 50-годишна възраст, произвеждат значително по-малко тестостерон. Това е особено вярно след т.н. мъжка „андропауза“.

Освен това всички ние сме обект на токсини в нашата среда, които увеличават естрогена в организма ни, а това на свой ред е свързано с редица здравословни състояния. Консумирането на андрогенни храни, като боровия прашец, може да окаже балансиращо влияние, като противодейства на „ксеноестрогените“, често срещани в пластмасите, химикалите, пестицидите и дори в чешмяна вода.

pine cone-110609-3.jpg

Увеличава мускулната маса

Както знаем, с увеличаване на възрастта и заедно с намаляването на нивата на тестостерон започва да намалява и мускулната маса на тялото. Боровият прашец, както вече споменахме, е естествен източник на тестостерон, който е важен хормон за изграждането на мускулната маса. По този начин боровият прашец увеличава мускулната маса и издръжливостта на организма. Много подходящ е също за спортисти и хора, които се занимават с бодибилдинг.

Засилва либидото

Боровият прашец е силен афродизиак. Той повишава сексуалния нагон и поддържа високи нива на сексуално желание както при мъжете, така и при жените.

Тъй като мъжете се нуждаят от повече андрогенни хормони, отколкото жените, боровият прашец се смята предимно за добавка за мъже. Той може да окаже положително влияние върху определени „мъжки“ проблеми, какъвто е еректилната дисфункция.

Pollen generators

Подобрява настроението

Тестостеронът не служи само за увеличаване на сексуалния нагон и мускулната маса, а също така спомага за подобряване на настроенито и усещането за благополучие, стимулира волята, мотивацията и ентусиазма.

Боровият прашец съдържа и вещество, наречено фенилаланин. Той стимулират нивата на допамин в мозъка, или т.н. хормон на щастието, който е естествен антидепресант.

Ползи за кожата, косата и ноктите

Боровият прашец е известен сред азиатските жени със своите разкрасяващи ефекти, допринасящи за гладка и младежки вид на кожата. Той съдържа аминокиселината аргинин, както и MSM на базата на сяра, като и двете са полезни при лечението на различни кожни проблеми.

Освен това сярата помага за изграждането на кератин и колаген, две съединения, необходими за здрави нокти, коса и кожа. Прахът може да се използва външно, например в домашна маска за лице, коса или тяло. Така приготвените тинктури лекуват различни видове екземи, обриви, акне и възстановяват еластичността на кожата, правейки я копринено мека и гладка.