frida.bg
елда

Елда – едно от големите чудеса на природата

Елдата е вид хранителен продукт, който обикновено се нарича сурово зърно (псевдо-зърно). Това са семена, които се консумират като зърнени култури, но не са вид трева. Някои други псевдо-зърнени храни включват киноа и амарант. Клинични изследвания доказват, че елдата не е свързана с пшеницата и не съдържа глутен.

Въпреки че мнозина смятат, че елдата е зърнена култура, тя всъщност е плодово семе, което е свързано с ревен и киселини, което я прави подходяща заместител на зърнената храна за хората.

Елдата се нарича „зрънце за милиони“ не случайно, защото освен че е богата на витамини и минерали, тя също е подходяща храна за активни спортуващи и хора, които поддържат фигурата си.

Тази полезна храна, известна още като гречка в Русия, се смята, че произлиза от Индия, но е най-популярна в Русия.

Елдата е изключително полезно растение, което е източник на елементи от съществено значение за нашето здраве и играе важна роля за намаляване на кръвното налягане, предотвратяване на някои видове рак, предпазване от диабет, подобряване на храносмилането, регулиране на нивата на холестерола, подсилване на имунната система, отстраняване на камъни в жлъчката, защита от пристъпи на астма, облекчаване от запек и други. Всички тези полезни свойства на елдата се дължат на богатото съдържание на протеини, минерали, антиоксиданти и други ароматни съединения.

Ето някои от ползите на елдата:

  • Елдата представлява най-добрия източник на висококачествени, лесно усвоими протеини, което я прави отличен заместник на други храни с високо съдържание на протеини. Високопротеиновото брашно от елда се използва успешно за намаляване на холестерола и телесните мазнини в организма.
  • Елдата може да замести мазнините в обработваните храни, като предоставя нишесте, което да изпълнява тази роля.
  • Извличането на Рутин от листата на елдата се използва като лекарство за лечение на високо кръвно налягане.
  • За хората, страдащи от алергии към пера и прах, елдата представлява отлична алтернатива като пълнеж за възглавници.
  • Елдата може да бъде от полза за хората с диабет. Нейният гликемичен индекс, който е 54, спомага за контролиране на кръвната захар по-постепенно в сравнение с ориза и пшеничните продукти, като по този начин помага за регулиране на нивата на глюкоза в кръвта.