frida.bg
мента

Масло от мента: 5 безценни ползи, за които трябва да знаете

Маслото от мента е едно от най-универсалните и любими етерични масла. Може да се използва локално, но и вътрешно за справяне с редица здравословни проблеми – от мускулни болки и алергични симптоми до главоболие и нарушено храносмилане. Маслото от мента също така повишава нивата на енергия и подобрява състоянието на кожата и косата.

Ментата притежава мощни антимикробни и антивирусни свойства. Освен това е силен антиоксидант, има антитуморно действие, притежава силни антиалергенни и болкоуспокояващи ефекти, помага за отпускане на стомашно-чревния тракт и може да значително да повипи нашите когнитивни способности като памет, внимание и концентрация.

Какво още трябва да знаем за маслото от мента?

peppermint

Успокоява мускулни крампи

Етеричното масло от мента е много ефективен мускулен релаксант. Освен това има охлаждащи, ободряващи и спазмолитични свойства. Маслото, прилагано локално, облекчава болката, свързани с фибромиалгия и синдром на миофасциална болка. Според нови изследвания ментовото масло, евкалиптът, ментолът, капсаицинът и други билкови препарати действат като локални аналгетици.

Грижа за синусите и респираторната система

Вдишването на масло от мента ще ви помогне да отпушите синусите и да облекчите хремата. Ментата също така действа като отхрачващо средство, помага да отворите дихателните си пътища. Безспорно ментата е едно от най-добрите етерични масла при настинки, грип, кашлица, синузит, астма, бронхит и други дихателни състояния.

Облекчава алергичните реакции

Маслото от мента е много ефективно и за облекчаване на сезонните алергии. То подпомага изчистване на муката и прашеца от дихателните пътища. Смята се за едно от най-добрите етерични масла за алергии поради отхрачващите, противовъзпалителните и ободряващи свойства.

Облекчава главоболието

Маслото от мента има способността да подобрява кръвообращението и да отпуска напрегнатите мускули. Именно те са най-честата причина за напрежението в главата, главоболието и мигрената. Нанесете 2-3 капки масло от мента в дланите си, разтрийте ги и след това масажирайте нежно скалпа, врата и раменете.

Повишава енергията и издръжливостта

Маслото от мента е натурална алтернатива на енергийните напитки. То ще ви помогне да повишите енергийните си нива и също така ще ви помогне да подобрите паметта и концентрацията си.