frida.bg
боровинки

5 невероятни причини да хапваме повече … боровинки

Боровинките са много дребни плодове, но притежаващи огромни ползи за здравето ни! Само една чаша боровинки на ден ни осигурява необходимите за деня витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, а освен това те имат много висока енергия и повдигат нашата витална сила!

Боровинките съдържат голямо количество витамини А, К и повдигащият имунитета ни витамин С. Редовната консумация на боровинки ни помага да се предпазим от сърдечни заболявания, рак, стареене на мозъка и много други заболявания.

Предлагаме ви 5 невероятни ползи от редовната консумация на боровинки, за които  може би не знаехте до сега!

Боровинките…
… предпазват сърцето

Blueberries!

Боровинките съдържат един мощен антиоксидант антоцианин. Именно той им придава тъмния синьо-лилав цвят. Антоцианинът в боровинките намалява риска от сърдечни заболявания с 12-15 процента, според проучване от 2019г., публикувано в американското списание „American Journal of Clinical Nutrition“. Пациентите, участващи в проучването, консумирали само по 1 ч.ч. боровинки на ден. В резултат от редовната консумация на боровинки те подобрили сърдечната си функция и нивата на холестерола си.

… предпазват ни от диабет

Blueberries

Редовната консумация на боровинки също така ни помага да подобрим чувствителността си към инсулин, което изключително важно за профилактиката на диабет тип 2. Науката потвърждава техните уникални свойства в това отношение.

Проучване от 2010г., публикувано в американското списание „The Journal of Nutrition“, изследва възрастни с наднормено тегло, които не са имали диабет, но са имали инсулинова резистентност, което е сред основните рискови фактори за диабета.

Половината от възрастните пиели два пъти дневно каши, съдържащи боровинки на прах (което било равно на около две чаши боровинки), докато другата половина пиела смутита без боровинковия прах. Само след шест седмици пациентите, пиещи смути с боровинки, подобрили значително инсулиновата си чувствителност.

… подобряват паметта

Blueberries

Високата концентрация на полифеноли в боровинките допринася за по-добрата функция на паметта, показва проучване, според научно изследване от юли 2019 г. След редовна шестмесечна консумация на комбиниран екстракт от боровинки и грозде група възрастни възрастни с проблеми с паметта показват значително подобрение в резултатите си на тестовете за памет. Това поставя боровинките сред най-добрите храни, които можем да консумираме, за да поддържаме мозъка и когнитивните си функции в оптимална форма.

… предпазват белия дроб

blueberries

Антоцианините в боровинките също така забавят процесите на стареене на белите ни дробове. Проучване, публикувано в „American Journal of Clinical Nutrition“ изследва 839 участници и установява, че мъжете, които ядат две или повече порции боровинки на седмица имат до 37,9 процента по-малко спад в белодробната си функция в сравнение с тези, които не консумират или консумират много малко боровинки.

… подпомагат отслабването

blueberry

Боровинките могат да ви помогнат да отслабнете по-бързо и да поддържате оптималното си тегло. Яденето на повече боровинки е свързано с по-малко наддаване на тегло, благодарение на антоцианините на плода. Освен това, боровинките намаляват желанието за консумация на сладки храни, което на свой ред е в полза на процеса по намаляване на килограмите ни.