frida.bg
грозде

5 невероятни причини да хапваме повече … грозде

Сега е пикът на сезона на гроздето! Нямаше как да пропуснем да отбележим невероятните ползи на този традиционен за нашите ширини и уникално вкусен плод! Черното и бялото грозде съдържат изключително богато и разнообразно количество хранителни вещества. В сладостта си гроздето крие големи количества витамини А, С, Б6 и фолиева киселина, както и важни минерали като калий, калций, желязо, фосфор, магнезий и селен

Имате ли нужда от още причини да хапвате всеки ден този невероятен плод?

Grapes

Гроздето ни дава мощна доза антиоксиданти

Гроздето съдържа изключително високо съдържание на фитофлавоноиди – каротеноиди и полифеноли, които ни предпазват от свободните радикали и забавят стареенето. Освен това, тези силни антиоксиданти се грижат за здравето на сърцето и действат като превенция срещу раковите заболявания.

Гроздето ни помага при проблеми с кожата

Освен с признаците на стареенето като фини линии и петна, гроздето се грижи и за проблемната кожа. То съдържа ресвератрол, който намалява бактериите, причиняващи акне и други кожни енсъвършенства.

grapes

Гроздето се грижи за здравето на очите

Според  ново приучване, проведено във Флорида, гроздето неутрализира оксидативния стрес, който е в оснивата на дегенеративните очни заболявания. Ако добавим повече грозде в диетата си това ще доведе до по-малко възпалителни процеси в тялото ни, а оттук и до по-здрави очи и зрение.

Гроздето предпазва мозъка

Гроздовите полифеноли могат да повишат познавателните способности и да предпазят мозъка ви чрез поддържане на съдовото здраве и функция. Те също могат да играят роля при сигнализирането на невротрансмитерите и за намаляването на риска от вредното окисляване.

Grapes at Market

Гроздето прави косата красива

Гроздето съдържа антиоксиданти и витамин Е, които в комбинация подобряват кръвообращението на скалпа и ни помагат да се справим с косопада. Освен това,  маслото от гроздови семена е изключително подходящо за добавяне в маски за коса. По този начин ще хидратираме скалпа и ще подхраним краищата на косата си, за да бъде тя жизнена, блестяща и пращяща от здраве!