frida.bg
орехи

5 изненадващи причини да хапваме повече … орехи

Знаете ли, че ако консумирате само една шепа орехи на ден това значително ще подобри здравето ви? Орехите са достъпни и познати. Те са любима съставка на традиционните български сладкиши, но освен това са пълни с омега-3 мастни киселини, протеини, минерали, витамини от групата В и антиоксиданти.

Орехите също така се грижат за нашата сърдечно-съдова система, заздравяват костите ни, имат антиракови свойства и притежават способността да намаляват възпалителните процеси в организма ни. Какво още не знаем за орехите?

Според нови научни изследвания орехите са по-полезни, отколкото си мислехме до сега. Предлагаме ви няколко изненадващи причини да хапвате повече орехи, за които може би не знаехте до сега!

Walnuts !

За здрави кости

Алфа-линоленовата киселина, съдържаща се в орехите, подобрява плътността на костите. Когато не консумираме омега-6 и омега-3 мастни киселини в правилното съотношение това може да доведе до загуба на костна плътност.

Повечето хора не консумират правилното съотношение, като наблягат повече на омега-6 мазнините. Редовното хапване на орехи може да ви осигури необходимите омега-3 мазнини. По този начин костите ви ще бъдат по-здрави и силни!

При безсъние

Имате ли проблеми със съня? Орехите могат да ви помогнат! Пинеалната жлеза на тялото ни произвежда хормона на съня мелатонин. Мелатонинът спомага за бързото заспиване, както за регулирането на фазите на съня. Този хормон за наше щастие се намира и в орехите, което прави орехите чудесна храна преди заспиване.

Walnuts

Подобряват качеството на спермата

Малко известен и любопитен факт е, че орехите подобряват качеството на мъжката сперма. Според ново проучване, само 75гр. орехи на ден подобряват жизнеността, подвижността и морфологията на сперматозоидите при здрави мъже между 21 и 35 години.

За хубава бременност

Освен това, орехите са прекрасна храна и по време на бременността. Те съдържат витамини от групата В, както и фолат, рибофлавин, тиамин и др., които са изключително важни както за бременната жена, така и за развиващия се фетус.

Walnuts

За дълголетие

Според ново проучване консумирането на шепа орехи три пъти седмично е ключът към по-дълголетието. Учените откриват, че ядките намаляват риска от рак с 40 на сто и от сърдечно-съдови заболявания с поне 55 на сто.

За бърз растеж на косата

Орехите също така са „храна за косата“. Те съдържат биотин или витамин В6, който помага за укрепване и заздравяване на косата, намаляване на косопада и забързва растежа на косата.