frida.bg
протичозачатъчните

8 симптома след спиране на противозачатъчните и как да се справим?

Ако приемате противозачатъчните хапчета от доста време и искате да ги спрете, но не знаете как това ще ви се отрази, или ако се чудите дали да изберете „Хапчето“ като основен метод за контрацепция – тази статия е за вас!

Преминаването към притивозачатъчни само по себе си не е лесен процес. Отнемат между 3 до 6 месеца тялото ни да се адаптира към новия хормонален режим, който сме му наложили.

Това често е свързано с характерни неприятни симптоми, като най-честите сред тях са повишена умора, липса на енергия и концентрация, безпричинна тревожност, болезнени гърди, задържане на вода и напълняване, както и депресия.

Факт е, че хормоналната контрацепция се налага в някои определени случаи, например при хормонален дисбаланс, поликистозни яйчници, лечение на кисти и др. Но приемането им само само с цел контрацепция крие риск, който трябва да обмислим много внимателно.

Не само започването на противозачатъчните хапчета крие под ръкава си период на често трудна адаптация за организма ни. Спирането им също води до неприятни симптоми и дискомфорт.

Кои са най-често срещаните симптоми след спиране на Хапчето и как да им противодействаме?
Забременяване

Може би е добре да споменем, че след спирането на противозачатъчните хапчета вече не сме защитени от забременяване. Освен това, възможността да забременеем е много по-голяма. Бъдете внимателни.

Как да се справим? Добре е да довършите целия блистер преди да кажете „сбогом“ на хапчето, а поне седмица преди последното хапче, използвайте друг метод за контрацепция, например латексови презервативи.

Много болезнен цикъл

Много жени споменават, че след спирането на хапчето цикълът им закъснява с 2-3 месеца. Това може да е сигнал за бременност, но може и да е симптом на хормоналната адаптация, през която преминаваме. Освен това, първият цикъл след приключването на последния блистер може да бъде изключително болезнен.

Какво да правим? Подгответе се да посрещнете със спокойствие евентуалното закъснението на цикъла си. Консултирайте се с гинеколога си или си направете тест за бременност, за да сте сигурни, че всичко е наред. Подгответе си обезболяващи и ако е възможно си вземете почивка в първия ден на менструацията ви.

Хормонално акне

Много жени започват да пият контрацептивни хапчета, за да се справят с упорито акне. Факт е, че комбинираните хапчета, съдържащи прогестерон и естроген притежават способността да намаляват андрогенните хормони, а оттук спират омазняването на кожата и акнето.

Какво ще стане ако решим да спрем противозачатъчните? Много вероятно е омазняването и акнето отново да се върнат. В някои случаи това е временен период, които трае няколко месеца. При други, проблемът може да се върне с пълна сила и дори да се усложни.

Как да се справим? Премахнете от диетата си храните, които възпаляват тялото ви като бяло брашно, мая, преработени храни и захар. Маслото от вечерна иглика също помага да балансирате хормоните си в този период.

Косопад

Един от най-честите симптоми след спирането на контрацептивните хапчета е хормоналният косопад. Това отново е свързано с периода на адаптация на тялото ви към режим „без хормони“. Също така, можете да забележите повишено омазняване на скалпа поради повишеното отделяне на андрогенни хормони.

Как да се справим? Ако забелязвате повишен косопад след спирането на Хапчето преустановете сушенето, изправянето и къдренето на косата ви и й дайте почивка. Хранителната добавка с колаген пептид също подпомага спирането на косопада и възстановяването на здравината й.

Повишена емоционалност

Един от добрите ефекти на Хапчето е, че премахва предсменструалния синдром и уравновесява емоционалността ни. Когато го спрем обаче нещата драстично се променят. Можем да опишем този симптом като преживяване на ПМС, но без да очакваме месечен цикъл. Можем да се чувстваме депресирани без причина, да изпаднем в истерия от нещо малко, да се разплачем и да преживеем драстични смени в настроението за кратък период от време. Е, кажете „здравей“ на ПМС-а!

Как да се справим? Емоциите са нещо нормално и не е нужно да се обвиняваме, че ги изпитваме. Просто знайте, че това е временен период, който се дължи на хормонален дисбаланс, не взимайте важни решения и оставете заключенията за малко по-късно.

Намалена тревожност

Ако пиете противозачатъчни хапчета вероятно сте забелязали, че те създават една лека тревожност в емоционалния ви фон, дори когато очевидно всичко у вас и около вас е наред. Когато спрете синтетичните хормони тревожността намалява и започвате да се чувствате много по-спокойни в тялото и в живота си.

Какво да направим? Радвайте се, това е един от позитивните симптоми, когато спрем Хапчето.

Повишена продуктивност

Когато спрете Хапчето ще забележите, че започвате да имате повече енергия, ментална яснота, ставате по-концентрирани и по-продуктивни.

Какво да правим? Е, време е да стъпите върху силата си и да завладеете света. Е, вашият свят и всичко, за което мечтаете!

Повишено желание за секс

Един от страничните ефекти на противозачатъчните е, че намаляват енергията, либидото и желанието ни за секс. Е, след спирането и отново сме готови за горещи преживявания в леглото, защото започваме да си връщаме енергията и сексуалността. Ура!

Какво да правим? Е, вече споменхме, но никога не е късно да ншпреговорим прочетеното – използвайте презервативи, защото след спиране на Хапчето възможността да забременеете е повишена.