frida.bg
връзката

6 неща, от които не трябва да се страхуваме във връзката си

Не е възможно да нямаме страхове. Особено, когато обичаме. Страхуваме се да не загубим другия, но се страхуваме и да не загубим себе си и връзката ни. Страхуваме се, че страстта може да изчезне, но се страхуваме, че близостта може да изчезне. Страхуваме се по различни начини. Всеки познава собствените си страхове в любовта и знае от първо лице каква битка е да не им позволяваме да превземат съзнанието ни и … връзката ни.

Страховете ни най-общо изразяват нашите уязвими места, а те са там, защото има нещо, над което трябва да поработим. Ако се чувстваме несигурни в себе си и се страхуваме да останем сами може да проявим това чрез вкопчване в другия, ревност, желание за контрол. Тези неща на свой ред създават негативни емоции и конфликти, които започват да рушат отношенията ни.

Ако се страхуваме от отхвърляне вероятно проявяваме крайна ранимост в моментите, в които партньорът ни проявява своята независимост и право на самостоятелни решения и лична свобода. Знача ли нещо за него? – се питаме ние, предавайки се на страха и липсата си на самоувереност.

Страховете са у нас, защото имаме сериозна работа по разгадаване, опознаване, приемане и трансформиране на себе си. Това, от което не трябва се страхуваме са:

Самите страхове

Те са напълно нормални и всеки човек, който има близки отношения ги преживява в малка или голяма степен. Когато сме твърде близо един друг, ние се откриваме, сваляме маските и оставаме голи и уязвими. Страховете ни се активират в тези моменти само, за да ни помогнат да се опознаем по-добре.

Конфликтите с другия

Има време за щастие, но има и време за конфликти. Може би е редно да признаем, че трудностите и битките са тези, които ни каляват и ни правят по-силни и осъзнати. Понякога чашата на емоциите трябва да прелее, за да трансформираме връзката си на ново равнище. Конфликтите са съвсем в реда на нещата. Те ни помагат да извадим най-скритите части от себе си и  другия, да ги видим и заедно да ги трансформираме.

Дистанцията

Понякога сме много близо, но понякога сме по-далеч отколкото искаме, а дистанцията ни плаши със своята студена самота. Дори да сме в щастлива връзка обаче всеки от нас има нужда от известно количество дистанция, за да осъзнава себе си, да се свързва с нуждите и чувствата си, да си изяснява и преобразява настоящето си. Давайки си право на близост, но и на дистанция ние показваме уважение към личността на другия и му даваме нужната свобода да бъде себе си.

Самотата

Да, има моменти, в които сме заедно с другия и се чувстваме самотни. Всеки от нас е преживявал това. Когато се чувстваме самотни заедно с любимия ни човек това е знак, че не си позволяваме да сме истински с него. По някакъв начин се крием зад маска. Това може да е маската на „идеалната съпруга“ или „силната жена“. Каквато и да е вашата маска свалете я и открийте себе си и своята уязвимост, за да можете наистина да се свържете с другия.

Критиката

Едно от нещата, от които не трябва да се страхуваме както в живота, така и в интимните ни отношения е критиката. Да, никой не обича да получава негативни обратни връзки, но трябва да признаем, че това е начинът, по който виждаме себе си и нещата, които правим през „нови очи“, за да можем да подобрим себе си. Затова не си заравяйте главата в пясъка при звука от прииждаща критика, нито се сърдете, а чуйте какво има да ви каже другия – това ще е полезно както за вас, така и за развитието на двойката.

Промените

Всяка връзка се трансформира и минава редица етапи. Те се явяват нешо като изпит за самите нас – държим ли на този човек достатъчно, за да минем на следващото ниво. Промените често са свързани с криза на двойката, конфликти, изясняване на чувства и отношения и съмнения дали искаме да останем с другия. Това е напълно в реда на нещата. Бъдете подготвени за промените и трансформациите по пътя на развитие на връзката ви и не се страхувайте да ги посрещате с … отворено сърце!