frida.bg
отношения

5 „златни“ правила за щастливи отношения, които трябва да знаете

Лесно е да бъдеш в любовни отношения, когато си „прясно“ влюбен, а пеперудите в стомаха ти замъгляват трезвата преценка. Тогава сякаш проблеми няма, а хормоните на щастието те правят леко замаян за реалността и случващото се наоколо.

За да останеш в отношенията обаче и след тези първоначалните трепети се изисква майсторство или умения за изграждане на връзка, които често учим по трудния път – през пробата и грешката.

За да ви спестим малко терзания изготвихме списък със „златните“ правила за щастливи отношения, които ще ви спестят доста проблеми и ще ви помогнат да изградите красиви и хармонични отношения с любимия човек. Ето кои са те!

Доверието се изгражда в началото на връзката

Доверието е основа на взаимоотношенията. Без него ще преживяваме непрестанна несигурност, която ще черпи енергията ни и ще ни изтощава. Ако в началото на връзката загубим доверието си един с друг, например малки лъжи и пренебрегване на обещания, това може да предопредели цялата връзка за наред. Липсата на доверие стои в основата на ревността, съмненията, тревожността, конфликтите и раздялата.

Не предполагайте, питайте

Хората често предполагат какво чувства, мисли, прави техния партньор и сляпо се доверяват на фантазиите си. Трябва да имаме предвид, че нашите фантазии се коренят в нашия предишен опит и нямат нищо общо с човека до нас. Предположенията са основа на много проблеми и конфликти в двойките. За да ги избегнете откажете се от това да предполагате каквото и да е било за другия и просто питайте. Това е най-лекия и естествен начин да го разберете!

Забравете думичката „трябва“

Много често сме възпитани с това какво „трябва“ да прави мъжа и какво „трябва“ да прави жената. Това стереотипно мислене много често води до разочарования и обиди. Ти не се държиш с мен като мъж/жена! Всъщност какво трябва или не в окото на общественото мнение е съвсем маловажно. Това, което има значение за вас е да създадете своите правила и непрекъснато да говорите за тях, за да ги променяте когато това е наложително.

Говорете открито с другия

Няма как да знаем всичко за себе си и света. Откритата комуникация с любимия човек ни помага да подредим себе си, както и представите ни за света. Тя ни помага да решаваме лесно проблемите и противоречията помежду си и изгражда по-голяма интимност и свързаност помежду ни. Затова когато се съмнявате в себе си или в другия – говорете!

Бъдете саморефелективни

Какво ще рече тази толкова сложна дума? Комуникацията е важна, както и доверието. За да бъде една връзка стабилна и щастлива обаче трябва да изградим едно важно умение – саморефлективност. Това е умението да се вглеждаме в себе си и да намираме несъзнателните си основания за поведението, емоциите и действията ни. По този начин държим отговорността за себе си в своите ръце.