frida.bg
страстна

Страстна или състрадателна любов: знаем ли разликите?

Всеки човек, който някога е живял и е обичал може да потвърди, че не всички видове любов са еднакви. Любовта, която чувствате към вашия партньор в първите етапи от развитието на връзката ви вероятно се различава значително от любовта, която изпитвате един към друг години по-късно.

Психологът Елайн Хатфийлд описва два различни вида романтична любов: състрадателна (партньорска) и страстна. Състрадателната любов включва взаимно уважение, доверие и привързаност, докато страстната любов се базира предимно на интензивните емоции и сексуалното привличане.

Страстна любов

September - day 2 - Passion

Хатфийлд определя страстната любов като „състояние на интензивно желание за свързване с другия“. Това е много характерно за началния период на всяка връзка. Партньорите тук изпитват много силни чувства един към друг. Те имат нужда да бъдат един до друг. Те мислят един за друг постоянно и изпитват дискомфорт, когато са разделени.

Страстната любов също така бива два вида – възнаграждаваща и невъзнаграждаваща. Възнаграждаващата любов настъпва, когато два индивида споделят чувствата си един към друг.

Невъзнаграждаващата любов, от друга страна, може да възникне, когато един индивид изпитва страстна любов към друг, който не му отвръща със същото; или когато външно събитие или ситуация пречи на влюбените да бъдат заедно.

Първият вид любов води до това влюбените да бъдат заедно и да започнат да градят отношенията си, докато вторият тип води до отчаяние, тревожност и болезнена самота.

Как да разберем дали изпитваме страстна любов към партньора си?
  • Натрапчиви мисли за другия
  • Идеализация на другия и отношенията
  • Силно желание да знаете всичко за другия
  • Силно желание да споделите себе си и историята си с другия
  • Силно желание за физическа близост
  • Напрежение и дискмфорт, когато сте разделени
Състрадателна любов

Passion

Докато една от главните отличителни черти на страстната любов е нейната интензивност, състрадателната любов се характеризира с високото си ниво а интимност.

Този вид любов се гради най-вече върху интимността, доверието, обвързването и привързаността. В дългосрочните взаимоотношения страстната любов намалява своя интензитет и започва да се превръща в състрадателна любов. Това обикновено отнема около 2 до 3 години.

Партньорите в етапа на състрадателната любов все още се чувстват привлечени един от друг, но интензитетът на страстта е доста по-нисък. Този тип любов включва много по-голяма загриженост  към другия, опознаване на неговата индивидуалност, както и обещанието, че ще останете заедно и в добро, и в лошо.

Как да разберем дали изпитваме състрадателна любов към партньора си?
  • Обвързване: нямате съмнения, че и двамата търсите дългосрочно обвързване
  • Дълбоко ниво на интимност: познавате се добре и можете да говорите на различни теми
  • Доверие: изпитвате сигурност в другия, както и той във вас
Фактори, които определят склонността ни към един и същ тип връзки

L O V E

Според Хатфийлд, има някои фактори, които определят склонността на различните хора да избират единия от двата типа любов по-често. Има хора, които са много по-склонни да имат кратки и страстни връзки. Има хора, които избират дългосрочните отношения с по-малко страст, но с повече перспектива. Вижте кои фактори до голяма степен определят нашия избор.

Любов, но дали е навреме?

Да бъдеш „готов“ за любов е фактор, който според Хатфийлд е основополагащ. Какво означава това? Ако се намирате в етап от живота си, в който не сте сигурни дали искате да бъдете във връзка с някого, вие по-скоро ще преживеете кратка и страстна любовна авантюра, отколкото любов с перспектива. Трябва да отбележим, че това не означва, че нямате да си платите за нея с разочарование и разбито сърце.

Какъв е вашият сил на привързаност?

В предишни статии съм писала за различните видове привързаност и начините, по които те се отразяват на връзките ни. Според Хатфийлд, хората с несигурен стил на привързаност са много по-склонни да имат кратки и интензивни връзки, наситени с много емоции и страст, но и с много тревожност и несигурност.

Хората със сигурен стил привързаност, за разлика от тях, преживяват по-голяма интимност и доверие. Те са по-спокойни и по-уверени в себе си и това, което искат. Неслучайно техните връзки са много по-удовлетворяващи и продължителни във времето.

Подобието преди различието

Факт е, че всички ние имаме склонност да се влюбваме в добре изглеждащи, автентични, щастливи и … подобни на нас хора. Съвместимостта е важен фактор, който подпомага узряването на страстната любов и превръщането й в състрадателна.

Противоположностите се привличат, но комбинацията между тях е краткосрочно избухване на страст, което няма дългосрочна перспектива, Ако търсите връзка е добре да изберете съвместим партньор, който прилича на вас.

Автор: Екатерина Кьосева

Прочетете още:

Привързаността: емоционалната храна, от която всички се нуждаем

Как да разберем, че имаме избягваща привързаност?

Как да разберем, че имаме тревожна привързаност?

Как да разберем, че имаме амбивалентна привързаност?