frida.bg
отношенията

Имаме ли връзка? 6 знака, че отношенията ви минават на друго ниво

В днешно време все по-малко хора искат да афишират връзката си, а границите на отношенията стават все по-размити. Желание за по-голяма свобода ли е това или страх от обвързване? Факт е, че това е тенденция, която няма желание да напусне сцената на дневните отношения, а ние ставаме все по-объркани.

В крайна сметка имаме ли връзка или не?

Словосъчетанието „сериозна връзка“ ни плаши с остарелите разбирания за отношенията, с които не искаме да се идентифицираме. Затова избягваме това определение и избираме да се движим по ръба на отношенията. Едновременно имаме и нямаме връзка. Едновременно сме свободни, но и не сме.

Отвъд страхът, че другия желае да ни хване в капан и да ограби свободата ни стои и нуждата ни да бъдем част от отношения, да градим връзка и да мислим за бъдещето от позицията на „ние“. Тази потребност е еднакво важна както за мъжете, така и за жените.

Ако не сте сигурни дали имате връзка с човека, с който се срещате от известно време ви предлагаме няколко знаци, които показват, че връзката ви е започнала да става „сериозна“ дори и нито един от вас да не се осмелява да го признае. Ето кои са те!

Виждате се редовно

Ако се виждате редовно и вашите срещи са част от ежедневието ви това е знак, че връзката ви е започнала да се формира и развива. В началото бяхте тревожни – ще се видим ли или не, надявахте се, очаквахте, но сега знаете – и двамата искате да прекарвате свободното си време заедно и го правите винаги когато имате възможност.

Позволявате си да бъдете себе си

В началото на отношенията ви се стараехте повече – грим, прическа, маникюр, мило отношение, самоувереност и т.н. Искахте да изглеждате като „супер жена“ или „супер мъж“. Когато отношенията започват да се формират и улягат вече нямаме тази тревожност да бъдем перфектни и си позволяваме лукса да сме себе си, дори и това да е в конфликт с първоначалния ни „супер имидж“.

Имате вашите любими „ритуали“

Може би става дума за сутрешния сладък sms, който той ви праща веднага след като отидете на работа или вечерите в любимия ви ресторант в петък вечер. Ритуалите са част от навлизането в един комфортен ритъм на заедност – част от постигането на по-дълбока интимност и обвързаност.

Познавате родителите и приятелите му

Това е важна стъпка в процеса на „обвързване“, към която съвременните хора прибягват само ако наистина искат да бъдат с конкретния човек. Ако сте поканени на вечеря при родителите му или често се виждате с приятелите му това означава, че той афишира отношенията ви дори и все още да не ви нарича „приятелката ми“.

Грижите се един за друг

Когато обичаме един човек ние сме загрижени за него, искаме да е добре и да се чувства комфортно. Затова и започваме да се грижим за него – приготвяме му вечеря, изслушваме притесненията и приемаме емоциите му. Започваме да го виждаме като човек, който също като нас минава през трудни периоди, а това е част от процеса по изграждане на силна връзка.

Учите се да решавате конфликти

За да превърнем едни отношения в успешна връзка трябва да научим едно много важно умение – да решаваме конфликтите по градивен начин. Решаването на конфликти включва теми като битови проблеми, различия в характерите, разминавания, гафове от двете страни и много други.

За да се научим да решаваме конфликти се изисква желание да работим по отношенията ни, да се учим да говорим открито един пред друг, да бъдем уязвими и да изготвяме промени, които да заздравят връзката ни вместо обратното.

Партньорите, които подценяват този аспект на взаимоотношенията, рано или късно се разделят. Конфликтите се трупат, без да бъдат разрешени. Трупа се разочарование, обида, болка. Това води до края на отношенията.

Когато искаме да градим връзката си обаче полагаме старание да се научим заедно да решаваме проблемите си. Това заздравява отношенията и е в основата на всяка стабилна връзка.

Да, без значение дали я наричаме с това име или не!

Автор: Екатерина Кьосева