frida.bg
пари

Как (ефективно) да говорим за пари с любимия си?

Любов и пари? Това често са две относително несъвместими теми. Е, не за дълго. В крайна сметка пеперудите в стомаха не могат да ни нахранят и да ни платят сметките, нито да организират домашното счетоводство.

Любовта е приказка, в която битовизмите сякаш не съществуват. Поне така ни се иска. В крайна сметка всяка любовна приказка влиза в релсите на ежедневието, приземява се, а пеперудите на безбрежната романтика трябва да помислят за организация на „любовния бит“.

Първото нещо, което трябва да направим преди да заживеем или да се оженим за любимия си е да се научим да говорим за пари с него. Да, никак не е романтично, но е практично и може да ни спести редица недоразумения и проблеми в последствие.

Разговорите за пари са нещо напълно нормално, но повечето от нас се притесняват да говорят по темата. Това до голяма степен е свързано с факта, че парите са натоварени с по-особена тежест.

couple

Те някак са се превърнали в нещо повече от средство за оцеляване. Парите са асоциирани с нашето положение в обществото, възможностите ни, свободата ни, способностите ни, успехите ни, самооценката ни.

Не е тайна, че в обществото, в което живеем парите все още са показател за нашата … стойност. Можем ли да печелим пари, да ги задържаме, да се чувстваме комфортно с тях? Или имаме трудности с тях?

Каквато и да е връзката ни с парите едно е сигурно – нито една от нас не иска да разбере, че любимият й всъщност е затънал в дългове и едва свързва двамата края, нали?

Точно за това е важно да разберем както е отношението на другия към парите, както и какво е актуалното му финансово положение.

В никакъв случай не предлагаме да питате това на първа среща. Освен че е проява на лош вкус, говори и за „златотърсачески“ черти на характера, които мъжете откровено не харесват.

Когато става дума за съвместно съжителство обаче темата е съвсем на място и е важно да можем да говорим без притеснения по нея. Как? Предлагаме ви няколко полезни съвета!

Couple

Изградете своята финансова самоувереност

Много често се притесняваме да говорим за пари с любимия си, защото нямаме т.н. финансова самоувереност. Това е увереността, че умеем да печелим пари, но най-вече че заслужаваме да имаме пари.

 В крайна сметка няма значение дали печелим много или малко, важно е да е достатъчно за нас и нашите ежедневни нужди. Когато можем да се грижим за себе си с парите, които изкарваме, имаме пълното право на финансова самоувереност.

Тя е от ключово значение, за да можем с лекота да говорим за пари, както и да коментираме финансовото счетоводство в отношенията ни.

Споделете своя финансов светоглед

Много често партньорите имат различни гледни точки за това как да разпределят общия бюджет във връзката си. Тези виждания са изградени на база на светогледа, който се попивали в родителските си семейства като деца.

Затова е важно всеки партньор да сподели своето виждане по въпроса, без да се вкопчва в него като единствено и „вярно“. Това е единственият начин да се намери „златната“ финансова среда, която да удовлетворява и двамата партньори.

Couples

Кой плаща и за какво?

Финансовото плануване е важна стъпка в това по темата за парите да цари яснота и съгласие. Важно е никой да не се чувства ощетен в нито едно парично отношение. За целта използвайте своето чувство за хумор и с лекота отворете темата за парите във връзката ви. Реално погледнато парите са просто средство да се грижите за себе си и един за друг, нали?

Създайте план на плащанията, за да е ясно как са разпределени финансовите отговорности. Кой плаща, какво и кога? Всичко е въпрос на договаряне и нека не забравяме – парите са просто енергия, а енергията се разпределя с любов!

Парите са за щедрите хора

Един важен финансов закон гласи, че парите отиват при щедрите хора. Както вече споменахме парите са енергия, а тя трябва да се движи, а не да застоява. Когато сме щедри към себе си и към другия във връзката ни това ще се отрази благоприятно на нашето финансово положение и самоувереност. Това на свой ред ще направи така, че темата за парите да е естествено подаване на топката помежду ни. Почти като детска игра!