frida.bg
тиквички

Вкусни и диетични кюфтенца от тиквички със сирене фета

Кюфтенца от тиквички – леки, ароматни и диетични. Продължаваме с летни кулинарни вдъхновения с тиквички, защото вярваме, че няма нищо по-добро от домашно приготвената храна!

Тиквичките са лесни за приготвяне и са доста богати на хранителни вещества. Те имат високо съдържание на витамин С, както и значителни количества калий, фосфорна киселина и витамин А.

Благодарение на високото си съдържание на лесно усвоими фибри тиквичките също така подпомагат храносмилането, засищат, но без да създават тежест в стомаха ви.

Освен това тиквичките се комбинират идеално с други любими продукти като яйца, брашно, сирена, зелен лук и пресни подправки.

Как да приготвим кюфтенца от тиквички?

zucchini, ham, and ricotta fritters

Какво ви трябва?
  • 1 ¾ ч.ч. рендосани тиквички
  • 2 яйца
  • ¾ ч.ч. фета сирене
  • ½ ч.ч. пресни подправки (магданоз и копър)
  • 1 ч.л. сода за печене
  • ½ ч.ч. брашно
  • ¼ ч.л. сол
  • 2 с.л. олио или зехтин
Как да ги приготвим?

zucchini, ham, and ricotta fritters

Настържете предварително измитите тиквички на едро ренде. Изстискайте колкото е възможно сока от тиквичките с ръце и ги поставете в голяма купа.

За да ги изцедите максимално добре може да ги поръсите със сол и да ги оставите за няколко минути. По този начин тиквичките ще се „отпуснат“ и много по-лесно ще премахнете излишната вода от тях.

След това разбийте яйцата в отделна купа. Разбийте ги до гладка консистенция. След това изсипете яйчната смес при рендосаните и изцедени тиквички.

Добавете сиренето фета, предварително нарязано на кубчета. Добавете и ситно нарязанитепресни билки, содата за печене, брашното и солта. Объркайте добре с шпатула или с ръце.

Поставете тиган с незалепващо покритие на котлона и изчакайте да се нагорещи добре. Оформете междувременно плоски кюфтенца и ги запечете в тигана за около 3 минути от всяка страна. Можете да използвате малко мазнина или да я пропуснете изобщо – зависи от тигана, с който разполагате.

Поднесете с любимата ви салата и с млечен сос „дзадзики“. Комбинацията е уникално вкусна – гарантираме ви!


Снимка на корицата: flickr