Кюфтенца от тиквички – леки, ароматни и диетични. Продължаваме с летни кулинарни вдъхновения с тиквички, защото вярваме, че няма нищо по-добро от домашно приготвената храна!
Тиквичките са лесни за приготвяне и са доста богати на хранителни вещества. Те имат високо съдържание на витамин С, както и значителни количества калий, фосфорна киселина и витамин А.
Благодарение на високото си съдържание на лесно усвоими фибри тиквичките също така подпомагат храносмилането, засищат, но без да създават тежест в стомаха ви.
Освен това тиквичките се комбинират идеално с други любими продукти като яйца, брашно, сирена, зелен лук и пресни подправки.
Как да приготвим кюфтенца от тиквички?
Какво ви трябва?
- 1 ¾ ч.ч. рендосани тиквички
- 2 яйца
- ¾ ч.ч. фета сирене
- ½ ч.ч. пресни подправки (магданоз и копър)
- 1 ч.л. сода за печене
- ½ ч.ч. брашно
- ¼ ч.л. сол
- 2 с.л. олио или зехтин
Как да ги приготвим?
Настържете предварително измитите тиквички на едро ренде. Изстискайте колкото е възможно сока от тиквичките с ръце и ги поставете в голяма купа.
За да ги изцедите максимално добре може да ги поръсите със сол и да ги оставите за няколко минути. По този начин тиквичките ще се „отпуснат“ и много по-лесно ще премахнете излишната вода от тях.
След това разбийте яйцата в отделна купа. Разбийте ги до гладка консистенция. След това изсипете яйчната смес при рендосаните и изцедени тиквички.
Добавете сиренето фета, предварително нарязано на кубчета. Добавете и ситно нарязанитепресни билки, содата за печене, брашното и солта. Объркайте добре с шпатула или с ръце.
Поставете тиган с незалепващо покритие на котлона и изчакайте да се нагорещи добре. Оформете междувременно плоски кюфтенца и ги запечете в тигана за около 3 минути от всяка страна. Можете да използвате малко мазнина или да я пропуснете изобщо – зависи от тигана, с който разполагате.
Поднесете с любимата ви салата и с млечен сос „дзадзики“. Комбинацията е уникално вкусна – гарантираме ви!
Снимка на корицата: flickr