Ако искате да приготвите лесна, лека и в същото време топла и засищаща вечеря тези ароматни тиквички са идеалният избор! Всички познаваме добре добрите стари пълнени тиквички. Когато добавим правилните сирена и подправки обаче обикновената рецепта се превръща в съвършената лятна вечеря.
Тиквичките са лесни за приготвяне, комбинрат се идеално с други продукти и освен това са богати на хранителни вещества. Те са известни с високото си съдържание на витамин С, въглехидрати, протеини и фибри. Тиквичките съдържат и значителни количества калий, фосфорна киселина и витамин А.
Освен това, тиквичките, приготвени по правилния начин, подпомагат отслабването, защото бързо създават усещане за ситост, благодарение на богатото им съдържание на вода и фибри.
Вкусни и ароматни печени тиквички със сирена
Какво ни трябва?
- 4-5 средно големи тиквички
- ½ ч.ч. фета сирене
- ¼ ч.ч. настърган пармезан
- 2 с.л. пресен магданоз
- 2 с.л. пресен копър
- 2 ч.л. масло
- 1 ч.л. черен пипер
Как да ги приготвим?
Първото нещо, което трябва да направим е да изберем4-5 броя млади тиквички със среден размер. Разрязваме ги наполовина и издълбаваме с лъжица месестата част (средата), за да има място, в което да поставим плънката от сирена.
Намаслете тавичка и поставете тиквичките на повинки. Поставете по половин чаена лъжичка масло във всяка от тях. Така ще станат мекички и много вкусни отвътре. Поръсете ги с малко сол и черен пипер. Запечете ги на за 10-15 минути на средна фурна. Целта е да омекнат и да се приготвят наполовина.
През това време пригответе плънката от сирена. Смесете сирената и подправките в средно голяма купа. След като тиквичките са леко запечени извадете ги от фурнара и добавете плънка във всяка от тях.
Отново сложете във фурната за около 20-30 минути, или докато сирената се запекат, а тиквичките сатната меки в средата и приятно запечени отвън.
Поднесете докато са още топли с разрязани на половинки чери доматчета и консумирайте с удоволствие!
Снимки в статията: flickr