frida.bg
подуване

Подуване и тежест в стомаха: на какво се дължат?

Подуване и тежест в стомаха? Нека бъдем честни. Случва се на всеки от нас. Много често бъркаме подуването с качване на мазнини в областта на корема, а тук става дума за две много различни неща.

Подуването е свързано най-вече със задържане на вода, нарушено храносмилане, както и с натрупване на газове в стомаха и червата. То няма нищо общо с напълняването, макар и междувременно да се чувстваме тромави, тежки и … напълнели.

Истината е, че подуването на стомаха не е безобиден симптом. Той може да бъде сигнал за здравословен проблем, на който трябва да обърнем внимание!

На какво се дължи подуването?

Boudoir with Nastia

Нарушено храносмилане

Храносмилането е основен процес на преработване на храната, извличане на полезните вещества, трансформирането й в енергия, изхвърлянето на ненужното през дебелото черво и много други микро процеси междувременно. Когато храносмилането е нарушено всъщност страда целия ни организъм.

Подуването и усещането на тежест в стомаха може да е свързано с нарушение на един или повече от важните процеси на храносмилателната ни система. Когато имаме нарушено храносмилане храната застоява в стомаха и образува бактерии, които на свой ред причиняват подуване, газове в стомаха и тежест.

Задържане на вода

Това е втората по честота причина за подуването на стомаха. Има много причини, поради които клетките ни могат да задържат вода. Една от най-често срещаните е много проста – не пием достатъчно количество вода и затова организма ни започва да я „складира“, което води до подпухналост и тежест. Опитайте да пиете много вода и д хапвате храни с високо съдържание на вода – като плодове и зеленчуци.

Претоварена лимфна система

Лимфната ни система извлича течностите от тъканите и ги насочва към кръвообращението, за да се пречистят и изхвърлят навън. Когато в тялото ни има твърде много течности лимфната система може да се претовари. Например, тя не може да ги извлече от тялото ни достатъчно бързо и това води до задържане на вода и подуване. Ако искате да подпомогнете лимфната си система можете да отидете на масаж за лимфоренаж, който ще ви помогне да изхвърлите задържаните течности от тялото ви.

 Проблем със сърцето

Нормалното кръвно налягане се определя от сърдечния ритъм на изпомпване на кръвта. Когато работата на сърцето е затруднена, например сърдечна недостатъчност, кръвното налягане се променя, което често се проявява чрез значително задържане на течности.

Хормонален дисбаланс

Факт е, че при жените в менопауза, както и в дните преди месечен цикъл тялото ни има навика да задържа повече вода от обичайното. Това води до подуване на гърдите, корема и общо усещане за тежест и умора. Освен това, хормоналните нарушения предизвикват забавяне на храносмилането и повишаване на количеството газове в стомаха.

В следваща статия ще ви предложим лесни начини за справяне с подуването. Имайте предвид, че ако подуването е симптом на здравословен проблем, например хормонален дисбаланс или сърдечна недостатъчност, прегледът при лекар е задължителен!