frida.bg
подуването

5 съвета за бързо справяне с подуването и тежестта в стомаха

Подуване и тежест в стомаха? Нека бъдем честни. Случва се на всеки от нас. Много често бъркаме подуването с качване на мазнини в областта на корема, а тук става дума за две много различни неща.

В предишна статия разгледахме кои са най-често срещаните причини, които предизвикват този неприятен симптом. В тази статия ще разгледаме няколко начина да се справим с подуването на стомаха още днес.

Как бързо да се справим с подуването?

Irene's Portrait

Запалете „храносмилателния си огън“

Според аюрведа, храносмилателната ни система се управлява от елемента огън. За да се справим с храносмилателните нарушения е добре да загреем стомаха с подходящите стоплящи стомаха храни като джинджифил, пипер „кайен“, лимон, канела и др.

Забравете за студената вода … с лед

Студената вода, особено по време на хранене, забавя храносмилането, разрежда храносмилателните сокове и води до тежест, подуване и неефективно усвояване на протеините, въглехидратите и мазнините.

Кажете „не“ и на газираните напитки

Содата и другите подсладени газирани напитки са сред най-лошите неща, които можете да консумирате, когато имате проблем с подуване и задържане на вода. Газираните напитки освобождават възглероден диоксид в стомаха, което води до подуване и влошаване на храносмилането.

Избягвайте солта и  храните тип „фаст фууд“

Солта, както и храните, които съдържат твърде много сол (фаст фууд) водят до задържане на вода и влошаване на състоянието ни, когато страдаме от подуване и тежест в стомаха.

Освободете се от стреса

Факт е, че стресовите хормони водят до забавяне на храносмилането. Затова един от най-добрите съвети, които можем да ви дадем е да намерите своя начин да релаксирате и отпускате нервната си система и да се освобождавате от стреса всеки ден.

Опитайте йога, медитация или просто се разходете сред природата. Контактът с природата, чистият въздух и движението по естествен начин отпуска нервната ни система, а както разбрахме – подобрява храносмилането и ни носи лекота в стомаха!