frida.bg
вагината

Вагината: Как да се грижим естествено и ежедневно за своето интимно съкровище

Най-уникалната и следователно една от най-важните части на женското тяло е вагината! На някои дами им е трудно да говорят открито за своите вагини. За разлика от други, които прекаляват с думите или показността. Тук ще се опитаме да бъдем кратки, балансирани, откровени и полезни. 

вагината

Вагината е междинната част от женската полова система, която свързва матката с външните полови органи. Във функционален и чисто топографски смисъл, вагината е „ни рак, ни риба“, а визуално повече прилича на нещо извънземно.

Функцията на вагината е да обедини вътрешната и външната част на интимното ни тяло, да ни свърже със света отвън и с всички хубави, и не толкова хубави неща, които той може да ни предложи.

От нейната видима и невидима притегателна сила тръгва началото на новия живот.

вагината

Вагината е наше интимно съкровище, което трябва да приемаме, да разбираме и да обичаме. Трябва също да се грижим за нея редовно и адекватно. Независимо от нейния цвят, форма или възраст.

За целта е добре да сме наясно с нейните особености:

Както вече ви я похвалихме, вагината е натоварена с нелеката, но вдъхновяваща задача да хармонизира между света отвън и отвътре, да обедини полезното с приятното, да се погрижи за нашата репродуктивност и удоволствие.

Подобно другите вторични полови белези, вагината има различна форма при различните жени. Удължената форма на срамните устни е по-често срещана от скъсената, но и двете са напълно нормални.

Влажността на вагината, както и редовното освобождаване на слузеста течност от влагалището са си съвсем в реда на нещата, и не бива да се бъркат с нарушен баланс или бактериално течение. Сухотата, а не влажността би могла да е нещо, което да ни притесни.

Нормалната киселинност на вагината е достатъчно силна, за да обезцвети онази част от бельото, с която тя има допир.

Използването на вагинални душове, сапун, интимни гелове и всякакви други почистващи средства не са от най-добрите начини за поддържане на интимна хигиена. При ежедневна употреба те могат да имат обратен ефект върху естественото състояние на вагината. Редовното миене с вода е напълно достатъчно.

Непрекъснатото носене на ежедневни превръзки също е напълно излишно за нас и вредно за околната среда.

За вагината съвсем не е добре, нито е полезно да мирише на „цветя и рози“, просто защото това не е нейната нормална миризма. Не е добре да се опитвате да постигнете подобен ефект чрез изкуствени средства – парфюми, пудри, ароматизирани превръзки или други. Пудренето с талк в интимната област може да бъде особено вредно за вашето здраве!

Ежедневното носене на копринено, сатенено и дантелено бельо може да е секси, но няма нищо по-секси от естествената и здрава вагина! С оглед поддържане на нормално PH  в бикини-зоната, в ежедневието ви препоръчваме да се спрете на памучни десени, третирани с колкото се може по-малко цвят и аранжировки под формата на панделки, ластици и др.

Обезкосмяването на т.нар. ‚триъгълник‘ също не винаги е добра идея. Всички форми на тази манипулация могат да навредят по някакъв начин. Това, че жените разполагат с обилно окосмяване в тази област съвсем не е случаен каприз от страна на природата. Обезкосмяването е модна тенденция.

Вагината има нужда да диша и да бъде „проветрявана“. Използвайте лятото да се движите голи дори и да е само из къщи. Ако можете да си го позволите и някъде сред природата, това със сигурност ще ви дари с прекрасното усещане на вятъра и слънцето, галещи тялото ви. Чувството е тонизиращо, стимулиращо и освобождаващо!

Вагината е способна да се самопречиства по естествен път.

Вагината свързва матката с външната страна на тялото, осигурява евакуацията на менструалната кръв и подсигурява депонирането на семенната течност.

Във вагината откриваме важни ерогенни зони.

Вагината е най-щастлива, когато изпълнява всички свои функции. Те включват както работа, така и удоволствие.

Вагината излъчва силна сексуална енергия. Езотерично погледнато, в нея се крие много магия и женска сила.

Мъжката сперма, е полезна за вагината. Но тя също така би могла да наруши PH баланса и да промени мириса й. Особено в началото на връзката, когато партньорите още не са се приспособили един към друг биохимически и емоционално.

Освен докато е в процес на овулация, вагината е способна да убие по естествен начин сперматозоидите, попаднали в нея.

Най-доброто, което можете да направите за вагината си след секс е да уринирате! Това ще ви помогне да я „изплакнете“ отвътре и ще ви предпази от инфекции. Правете го независимо дали сте били в контакт с постоянния си партньор, или с друг. Чак тогава се измийте с вода.

Пийте вода! В допълнение на всички останали ползи от пиенето на вода, този полезен навик ни помага и да поддържаме здрава своята вагина.

Вагиналните гъбични инфекции са често срещан проблем. Пазете се, но и не се шашкайте толкова.

Стресът е едно от най-лошите неща, които можете да причините на себе си на своята вагина.

Ако вагиналното ви течение промени рязко количеството, мириса или цвета си, посъветвайте се с медицинско лице.

Като цяло, най-доброто, което можем да правим за своята вагина ежедневно, е да се държим с нея естествено и да се научим да разбираме нейните нужди и желания!