frida.bg
семена

„Seed Cycling“: как да балансираме хормоните си със семена?

“Seed Cycling”, или диетата със семена е една от най-новите програми за баланс на хормоните в света на здравословното хранене и диетология. Създадена от Д-р Джолин Брайтън, тя цели да даде решение на много проблеми, свързани с хормонален дисбаланс, като болезнена менструация, ендометриоза, поликистозни яйчници и акне.

Докато все още лекарите решават тези проблеми, предписвайки контрацептивното хапче като панацея, трябва да признаем, че то е само временно решение с много странични симптоми и рискове.

Например, в книгата си „Beyond the Pill: A 30-Day Program to Balance Your Hormones, Reclaim Your Body, and Reverse the Dangerous Side Effects of the Birth Control Pill, д-р Джолин Брайтън, твърди, че жените, които приемат контрацентивни таблетки увеличават драстично риска да развият депресия, както и риска от развитие на автоимунни заболявания, проблеми със сърцето и тироидната жлеза, рак на шийката на матката и гърдата.

https://www.instagram.com/p/BwPm7vRBsfv/

Какво представлява диетата със семена?

Основната цел на тази програма е изчистване на черния дроб и преминаване към режим на хранене, който подкрепя хормоналния баланс.

Специфични семена съдържат специфични хранителни вещества, които подкрепят ключови хормони във всяка фаза на месечни цикъл на жената.

За да направим тази програма трябва да следим фазите на месечния си цикъл и да сменяме семената заедно със смяната на всяка фаза.

View this post on Instagram

#seedcycling #whitneywellness #hormonebalancingfoods #womenshealth

A post shared by Healthy Life (@my_food_n_workout_journal) on

Например, през първия ден от месечния цикъл започва фоликуларната фаза, която продължава до ден 14. Тази фаза е доста лесна за изпълнение. Авторката съветва да хапваме всеки ден с 1-2 с.л. счукано ленено семе и сурови тиквени семена. Те в комплект подкрепят продукцията на естроген и метаболизма. Това балансира естрогена, което е ключово по време на фоликуларната фаза.

През овулацията, или ден 15, трябва да сменим семената с 1-2 с.л. сурово слънчогледово семе и сусам. Те балансират нивата на прогестерона, който е ключов през т.н. лутеална фаза (фазата от овулцията до следващия месечен цикъл).

В книгата на д-р Брайтън можем да намерим много рецепти със семена, които балансират хормоните ни. Тя обещава, че това е диетата на бъдещето за лечение на хормоналните проблеми. А „хапчето“ е остаряло лечение, което не само че не помага, но и вреди на здравето ни.