frida.bg
храненето

Психология на храненето: за връзката между храната и емоциите

Когато сме самотни, разочаровани, стресирани, емоционални, тъжни или имаме емоционален проблем – често намираме отдушник в храненето. Тя е винаги на разположение – сладка, тиха, приемаща, готова. Става дума за т.н. „емоционалното хранене“, което се случва от време на време на всеки от нас.

Храната и емоциите са неразривно свързани. Може би още от бебешка възраст, когато бебето получава емоционално успокоение и храна, така и по-нататък храната остава средство за успокояване, повдигане на настроението, зареждане с енергия и ентусиазъм.

Всъщност, отвъд идеята за „емоционалното хранене“, което просто цели да запълни емоционална липса (естествено, временно!) има определени храни, които наистина могат да направят нещо по въпроса с начина, по който се чувстваме.

Това не са просто предположения, а научни факти, установени от ново направление в науката, наречено „хранителна психиатрия“ (nutritional psychiatry). Цел на тази нова наука е да установи и изучи връзката между това с какво се храним и как то влияе на нашето настроение, емоции, начин на мислене и емоционално здраве.

Специалистите в областта установяват, че определени храни предизвикват определени емоции. Затова пред да посегнем към храната е добре да се запитаме – как искам да се чувствам днес? В зависимост от отговора можем да изберем правилната храна, за да се чувстваме така, както искаме, а не да разчитаме на случаен принцип. Например…

Ако искате да се чувствате фокусирани и с ясен ум…

How to meditate in any environment

Ако искате да имате ясен ум, да повишите своята концентрация и способности за запомняне трябва първо да нахраните добре своя мозък. За фокус и концентрация хапвайте повече зеленолистни зеленчуци като спанак, рукола и кейл. Те ще подхранят мозъка ви с витамин К, фолат, бета-каротен, както и с много антиоксиданти. Добавете и полезни мазнини, за да подпомогнете усвояването им, например авокадо, ядки, чия и ленено семе.

Ако искате да запомняте повече…

"Amber"

Ако искате освен фокус и концентрация да имате и по-силна памет не забравяйте да хидратирате мозъка си. Хапвайте повече храни с високо водно съдържание като краставици, селъри, диня и пъпеш, както и повече натурални напитки като билков чай. Факт е, че дехидратацията има пряка връзка с нашето настроение, памет и способности да вземаме добри решения. Затова преди да се доверите на мозъка си за сложни когнитивни операции като вземане на важно решение убедете се, че той е добре хидратиран като изпиете една чаша чиста вода!

Ако искате да се чувствате спокойни и щастливи…

Why We Set Intentions At The Beginning Of A Yoga Practice

Ако сте имали стресиращ ден вероятно имате нужда от храна, която ще успокои нервната ви система и ще ви помогне да се отпуснете. Ако мислите, че т.н. „комфортна храна“ като шоколад и чипс ще свърши нужното, внимавайте. Нейният ефект е само докато я хапвате, а резултатите ще се отразят на талията ви. Според специалистите, ако искате да се почувствате спокойни и релаксирани пригответе нещо домашно сготвено и топло. Нещо, което да ви носи хубави и дори носталгични спомени, например любимото ви ястие от детството.

Ако искате да се чувствате по-енергични…

aspen

Когато имате много задачи за вършене и ви трябва енергия, както и когато имате нужда от убийствено самочувствие храната може да е правилното решение. Например, за енергия опитайте да започнете деня си с балансирана закуска, която съдържа протеини, въглехидрати и мазнини, но в същото време не предизвиква тежест в стомаха. Също така, специалистите препоръчват да заменим кафето с черен чай или матча, които правят чудеса с енергийните ни нива, без странични ефекти.

Ако искате да имате по-високо самочувствие…

La petite ceinture - Margot II

За да повдигнем самочувствието си е добре да хапнем храни, богати на витамин С. Те подсилват мозъка, имунната система и се отразяват прекрасно на кожата ни. Освен това, ни дават енергия, стимулират образуването на колаген и ни подмладяват. Хапвайте повече боровинки, портокали, лимони, лайм, червени чушки и зеленослистни зеленчуци. Високият прием на витамин С също така намалява тревожността, което в дългосрочен план се отразява перфектно на нашата социална активност и самочувствие.