frida.bg
рукола

5 невероятни причини да хапваме повече рукола

Рукола е една от „модерните“ здравословни храни, които заемат все по-заслужено място на нашата трапеза. Още по-хубавото е, че тя расте много добре на българска земя и дори можем да я отглеждаме сами на двора или на балкона си.

Факт е, че зеленолистните зеленчуци са изключително полезни за здравето ни. Руколата безспорно заема едно от първите места сред тях по съдържание на антиоксиданти, витамини и минерали.

Сред най-значимите минерали, които ще намерим в състава й са калций, калий, фосфор, магнезий и натрий. Тя също така е богата на витамините С, Е, А, Е, К, фолиева киселина и витамините от грипата В.

Руколата безспорно е идеално допълнение към нашата здравословна диета. Освен изброениете витамини и минерали тя ще ни осигури едно добро количество антиоксиданти, фитохимикали и каретоноиди. Малко калории, но за сметка на това огромно количество микронутриенти, които я превръщат в безапелационна суперхрана.

Представяме ви още няколко причини защо да хапваме рукола всеки ден!

Rucola

За силно сърце и здрави кости

Руколата съдържа високо съдържание на витамин К – 109mg на 100gr, или 136% от необходимата ни дневна доза. Витамин К участва в усвояването на калция и регулирането на метаболизма.

Недостатъчният прием на витамин К води недостатъчно усвояване на калция от костите ни и остеопороза, както и до проблеми със сърдечно-съдовата система.

За красива кожа

От друга страна, ниският прием на витамин К има отношение към по-бързото остаряване на кожата и появата на фини линии.

DSC01092

За силно зрение

Рукола съдържа лутеин и зеаксантин – два изключително важни за здравето на очите антиоксиданти. Те защитават очната макула от ултравиолетовите лъчи, както и от синята светлина на компщтърните устройства, които както знаем причиняват увреждане на очите и проблеми със зрението.

За детоксикация

Руколата съдържа фитонутриенти, наречени глюкозинолати, които подпомагат активацията на детоксикиращите ензими и регулират дейността им. По този начин руколата подпомага прочистването на организма ни от токсини по един напълно естествен начин. Руколата, също така, е богата на хлорофил, който има безспорни алкализиращи и детоксикиращи свойства.

За отслабване

Както вече споменахме, руколата съдържа много малко калории – 25 калории на 100гр. и изключително много полезни вещества, които я превръщат в 100% суперхрана. Тя е идеалната база за приготвянето на диетични салати и има засилващ ефект върху метаболизма, което води до така желания ефект „отслабване“.