Пролетта вече е тук! Сега е момент за промяна – време е да започнем да се храним по-здравословно, да се движим повече, да прекарваме повече време на слънце и сред природата. В синхрон с енергията на пролетта ви представяме една лесна и невероятно вкусна рецепта за топла и в същото време свежа салата с карфиол и леща. Тя ще ви помогне да се заредите с така нужните витамини и минерали и да събудите тялото си за пробивната и динамична енергия на пролетта.
Карфиолът е богат на фибри, които стимулират храносмилането и поддържат количеството на „добри“ бактерии в стомаха ви. Карфиолът също така е богат на витамин С и фолиева киселина, той е добър източник на фибри и витамин К.
Руколата на свой ред съдържа голямо количество витамин С. Той е мощен антиоксидант, който повишава защитните сили на организма ни. Освен това способства изчистването на токсините.
Лещата от друга страна е един от най-добрите естествени заместители на месото заради своето високо съдържание на протеини. Тя е богата на фибри, желязо, калий, магнезий, фолат и витамин В.
Тази вълшебна рецепта съдържа още куркума и чесън, които добавят противовъзпалителен, антиоксидантен и имуностимулиращ ефект. Храната може да е лекарство, съгласни ли сте?
Топла пролетна салата с карфиол и леща
Какво ни трябва?
- 1 голяма глава карфиол
- 150гр. кафява леща
- 100гр. рукола
- 1 ч.л. куркума
- ½ ч.л. сух кориандър
- ½ ч.л. сух кимион
- 2 скилидки чесън
- Шепа зърна от нар /по желание/
- Шепа ядки /по желание/
- 2 с.л. зехтин
За дресинга:
- 4 с.л. сусамов тахан
- 4 с.л. зехтин
- Сока на 2 сочни лимона
- 6 с.л. вода
- ½ ч.л. червен пипер „кайен“
- Сол и черен пипер
Как да я приготвим?
Загрейте фурната на 200 градуса. Отстранете листата на карфиола и отрежете базата така, че да можете да го поставете както е цял в тавичка върху хартия за печене.
Направете паста от зехтина и подправките и намажете с нея карфиола от всички страни. Запечете във фурната докато омекне и стане леко златист на цвят.
През това време сварете лещата в студена вода /около 20 минути/. Когато лещата е сварена, отцедете водата и я подсушете. Поставете я в голяма чиния /плато/. Добавете руколата, зърната нар и натрошените ядки.
Смесете съставките за дресинга в малък съд и затоплете на много ниска температура на котлона. Залейте салатата с дресинга и объркайте много добре, за да може той да се разнесе навсякъде.
Поставете в центъра опечения и ароматен карфиол и се насладете на тази невероятна пролетна салата с главно действие на сцената кралят на пролетта – карфиолът!
Снимка на корицата: flickr