frida.bg
карфиол

Топла пролетна салата с карфиол, леща и рукола

Пролетта вече е тук! Сега е момент за промяна – време е да започнем да се храним по-здравословно, да се движим повече, да прекарваме повече време на слънце и сред природата. В синхрон с енергията на пролетта ви представяме една лесна и невероятно вкусна рецепта за топла и в същото време свежа салата с карфиол и леща. Тя ще ви помогне да се заредите с така нужните витамини и минерали и да събудите тялото си за пробивната и динамична енергия на пролетта.

Карфиолът е богат на фибри, които стимулират храносмилането и поддържат количеството на „добри“ бактерии в стомаха ви. Карфиолът също така е богат на витамин С и фолиева киселина, той е добър източник на фибри и витамин К.

Руколата на свой ред съдържа голямо количество витамин С. Той е мощен антиоксидант, който повишава защитните сили на организма ни. Освен това способства изчистването на токсините.

Лещата от друга страна е един от най-добрите естествени заместители на месото заради своето високо съдържание на протеини. Тя е богата на фибри, желязо, калий, магнезий, фолат и витамин В.

Тази вълшебна рецепта съдържа още куркума и чесън, които добавят противовъзпалителен, антиоксидантен и имуностимулиращ ефект. Храната може да е лекарство, съгласни ли сте?

Топла пролетна салата с карфиол и леща

Roasted Cauliflower, Tahini & Lentil Salad

Какво ни трябва?

  • 1 голяма глава карфиол
  • 150гр. кафява леща
  • 100гр. рукола
  • 1 ч.л. куркума
  • ½ ч.л. сух кориандър
  • ½ ч.л. сух кимион
  • 2 скилидки чесън
  • Шепа зърна от нар /по желание/
  • Шепа ядки /по желание/
  • 2 с.л. зехтин

За дресинга:

  • 4 с.л. сусамов тахан
  • 4 с.л. зехтин
  • Сока на 2 сочни лимона
  • 6 с.л. вода
  • ½ ч.л. червен пипер „кайен“
  • Сол и черен пипер
Как да я приготвим?

Загрейте фурната на 200 градуса. Отстранете листата на карфиола и отрежете базата така, че да можете да го поставете както е цял в тавичка върху хартия за печене.

Направете паста от зехтина и подправките и намажете с нея карфиола от всички страни. Запечете във фурната докато омекне и стане леко златист на цвят.

През това време сварете лещата в студена вода /около 20 минути/. Когато лещата е сварена, отцедете водата и я подсушете. Поставете я в голяма чиния /плато/. Добавете руколата, зърната нар и натрошените ядки.

Смесете съставките за дресинга в малък съд и затоплете на много ниска температура на котлона. Залейте салатата с дресинга и объркайте много добре, за да може той да се разнесе навсякъде.

Поставете в центъра опечения и ароматен карфиол и се насладете на тази невероятна пролетна салата с главно действие на сцената кралят на пролетта – карфиолът!

Снимка на корицата: flickr