frida.bg
кеск

Лесен солен кекс с тиквени семки и див лук (без глутен)

Здравословното хранене е повече от лесно! Не вярвате ли? Опитайте тази лесна рецепта за солен кекс с тиквени семки и див лук, и ще се убедите сами. Просто смесвате няколко съставки, повечето от които сме сигурни, че имате в хладилника си, за да получите вкусна закуска или предястие, което да поднесете на гостите си.

Рецептата е вегетарианска. Може да се приготви с обикновено брашно, но ако искате да я направите един наистина здравословен хляб по-добре изберете брашно без глутен. Дивият лук придава свеж вкус, а тиквените семки – божествен аромат, който ще усетите веднага щом кексът започне да се запича във фурната.

Как да направим солен кеск с тиксвени семки и див лук?

pumpkin & poppy seeds loaf

Какво ни трябва?
  • 200 гр. картофи
  • 200 гр. брашно без глутен
  • 200 гр. див лук
  • 4 яйца
  • 40 гр. тиквени семки
  • 60 мл. зехтин
  • 2 с.л. мая
  • Сол
Как да го направим?

Сварете картофите в гореща вода. След като картофите са сварени отстранете от огъня, оставете да истинат и обелете корите. Смачкайте ги с вилица, докато станат като гъсто пюре.

Смесете в купа яйцата, брашното, маята, олиото и нарязания предварително див лук. Разбъркайте добре и добавете 2 ч.л. сол.

Смесете картофеното пюре с сместа от брашно и яйцата. Разбъркайте отново и поставете сместа за кекс в подходящ съд за печене, най-добре силиконов.

Поръсете отгоре с тиквени семки. По желание можете да добавите тиквени семки (или други семена на вкус) и в самата смес. Печете на 200 градуса около 45 минути.

Можете да проверите дали кексът е готов с вилица. Просто прободете кекса с нея и я извадете. Ако по вилицата няма полепнало тесто това означава, че кексът е добре изпечен и напълно готов.

Извадете го от фурната и го покрийте с кърпа, докато изстине. Така ще го запазите мек отвътре и хрупкав отвън. Можете да хапвате този вкусен солен кекс с топено сирене или сирене „Филаделфия“. Комбинацията е повече от вкусна!