frida.bg
комплименти

Да овладеем изкуството да приемаме комплименти

Да приемеш комплимент с елегантност е изкуство, което малко хора наистина владеят. В голяма степен начинът, по който приемаме комплименти е свързан с нашата самооценка. Какво мислим за себе си? Как се оценяваме? Смятаме ли, че заслужаваме комплименти? Вярваме ли в това, че някой може да ни харесва, оценява, вижда п един прекрасен начин?

Повечето от нас са отгледани с изисквания и забележки, а не с похвали. Някак добрите думи са колкото желани, толкова и трудни за приемане. Просто не сме свикнали с тях. Искаме ги. Копнеем за тях. А когато ги получим някак се стъписваме и не знаем какво да кажем.

Използваме шаблонни отговори, които някак омаловажават казаното от събеседника ни и показват, че не сме достатъчно уверени в себе си. Да, да приемеш комплимент с финес е цяло изкуство, което можем да овладеем, стига да искаме. Как да започнем?

Осъзнайте емоциите си

Как се чувствате, когато непознат човек ви каже, че изглеждате невероятно? Или когато колега ви каже, че сте свършили чудесна работа с даден проект? Как се чувствате, когато любимият ви погледне в очите и ви каже, че сте изумително красива? Какво предизвикват тези комплименти у вас? Дискомфорт? Притеснение? Срам? Запитайте се от къде идват тези емоции? Може ли един комплимент да ги отключи? Защо ни е толкова трудно да приемем, че сме страхотни и е напълно естествено и другите да го забележат?

Кажете „Благодаря“ и се насладете

Но не както винаги. Например, вместо да кажете едно припряно „благодаря“ и да смените темата, опитайте да останете в разговора още малко. Попитайте събеседника си какво го е впечатлило, защо мисли така? Останете в разговора и просто си позволете да приемете комплимента, вместо да избягате от него.

Вмъкнете в разговора кой ви е помогнал

Много често вършим страхотна работа или изглеждаме невероятно защото някой се е погрижил за това или ни е помогнал. Ако получите комплимент за новата си прическа не забравяйте да направите комплимент на свой ред и да похвалите фризьора си. Ако получите комплимент за добре свършена работа не забравяйте да похвалите на свой ред колегите си, както и хората, които по някакъв начин са ви помогнали или вдъхновили.

Приемете комплимента със сърце

Вместо да спорите или да се подценявате, повярвайте, че другият човек наистина ви смята за прекрасни и оценява вашите усилия. Приемете комплимента със сърце и не забравяйте да правите комплименти със сърце. Няма нищо лошо в това да подчертаваме прекрасните си черти. Това повишава самооценката ни и ни кара да се чувстваме п0-свързани. Прекрасно е!