frida.bg
грешки

5 грешки, които правим в началото на кариерата си (за добро!)

Когато започваме кариерния си път – независимо с какво сме започнали да се занимаваме – е добре да сме готови както за грешки, така и за важните уроци, които вървят заедно с тях.

Факт е, че истински ценните уроци и професионална „мъдрост“ се придобиват чрез собствения ни опит. Урокът, който е минал през собственото ни объркване, съмнения, криза е урокът, който ще ни трансформира и изстреля на следващото стъпало.

Кои са грешките (и уроците), през които преминаваме в началото на кариерата си?
Преработвате се

В началото на кариерата си искаме бързи резултати и то „сега“. Затова хвърляме много усилия, работим повече, отколкото са силите ни и се изтощаваме. Няма нищо лошо в това работата ни да е приоритет през 20-те години.

Именно това е моментът, в който трупаме професионален опит и се учим да се справяме с различни ситуации. Преумората и „бърнаут“ синдромът са често срещани в началото на кариерата именно защото хвърляме всичко от себе си наведнъж и в крайна сметка прегаряме.

Урокът: амбицията настрана, отделяйте време за грижа за себе си, за да избегнете професионалното прегаряне!

Примирявате се с работа, която не харесвате

Голяма част от нас са работили поне една работа, която не са харесвали. Сигурно си спомняте чувството за недоволство, умора, отегчение. Няма значение дали работата е платена добре или не, ако не я вършите с желание и страст просто си губите времето.

Няма проблем да работите временно това и онова, просто не се примирявайте с работа, която не пали искрата у вас – така си гарантирате, че ще правите усилия, за да намерите онова поприще, което ще ви мотивира и изпълва с удовлетворение.

Урокът: всеки минава оттам, дерзайте, учете, опитвайте, но намерете онази работа, която ще ви изпълва с ентусиазъм!

Оплаквате се твърде много

Има един много характерен синдром за младите хора в началото на кариерата – оплакват се от всичко. Тази работа не е по вкуса им, другата – не отговаря на изискванията им. Добре е да знаеш какво искаш, но също така е добре да имаш реалистична преценка за възможностите си. Оплакванията са просто знак за липса на вяра в себе си и това е ясно на повечето специалисти, занимаващи се с човешки ресурси.

Урокът: Опитайте да работите за по-скоро за изграждане на умения, желаното от вас възнаграждение ще дойде по-късно.

Липсва ви организираност

Добрата организация е ключова за всяка професия. Липсата й може да причини голяма бъркотия на работното ви място.

Урокът: научете се да правите седмичен график и организирайте както личните, така и професионалните си задачи, за да бъдете максимално ефективни.

Не вярвате в себе си

Липсата на достатъчно самоувереност е едно от нещата, които ни спират пред това да кандидатстваме, упорстваме, успеем в кариерата, която усещаме кат „своя“. Ако се съмнявате в себе си и уменията си не стойте безучастни. Намерете книги, семинари, ролеви модели, които да ви помогнат да минете отвъд.

Урокът: самооценката е важна и е във вашите ръце – развийте я!