frida.bg
наръчник

Защо е толкова важно да си поставяме цели, за да имаме успеx?

Определянето на нашите най-важни цели в живота безспорно е важна стъпка в това да изградим живота, който заслужаваме. Целите ни всъщност отразяват „как” да постигнем това, което искаме – но знаем ли какво искаме? Ако не знаем къде отиваме всеки път, който поемем ще бъде грешният, и обратното. Но ако имаме ясна визия за това какви искаме да бъдем – всеки път ще ни отведе на правилното място.

 Единственият човек, който е писано да бъдеш, е човекът, който ти решиш да бъдеш.

Ралф Уалдо Емерсън

Поставяли ли сте си цели до сега? Какви бяха вашите цели през изминалата година? Имате ли цели за следващата година? И ако оговорът на тези въпроси е „не”, не е ли време да построите план за посрояване на вашата най-добра година?

Защо е важно да си поставяме цели?

Целите ни карат да вземем живота си в ръце

„Да определиш целта си е началото на всяка победа. „

У. Клемент Стоун

Няма нищо по-заземяващо от това да знаеш към какво се стремиш и да имаш визия за нещата, които искаш да ти се случат в близката една година. Ако живеем ден за ден ще преминем през живота си като сомнамбули, които опитват да напипат щатието си със затворени очи. Когато нямаме посока и живеем на автопилот пропускаме възможности и просто нищо в живота ни не се случва. Но когато вземем живота си в ръце започваме да ТВОРИМ действено своето утре!

Целите ни правят отговорни

„Ти се нуждаеш от план, за да построиш една къща. За да построиш живота си, е още по-важно да имаш план или цел.”

Зиг Зиглър

Но това е една малко по-различна отговорност, а именно – ОТГОВОРНОСТТА КЪМ СЕБЕ СИ! Никой не знае какви са вашите мечти и копнежи в живота. Когато си поставите цели вие много ясно ще видите какво и колко правите, за да построите своята къща. И ако не правите нищо, следва неизменния въпрос – кой е отговорен за вашия живот?

Целите ни подтикват да мотивираме себе си и да ираснем

„Обстоятелствата са тези страшни неща, които виждаш, когато отклониш погледа си от целта”

Хенри Форд

Когато си поставяме цели ние се свързваме със себе си и своите най-съкровени мечти. Именно мечтите ни дават огромно количество енергия да постигаме, да мотивараме себе си и да се борим. Целите ни помагат да си припомняме към какво се стремим дори и когато срещаме временни неуспехи, забавяне и моменти на несигурност. Те ни връщат фокуса към нещо по-голямо – към мечтата, и ни помагат да се свържем наново със своите най-най-съкровени желания и да мотивираме себе си всеки ден, защото когато имаш цел всеки ден е една стъпка напред!

Прочетете още:

Да започнем Новата година като най-добрата версия на Себе си