frida.bg
имидж

Навиците, които съсипват нашия професионален имидж

Професионалният имидж се създава с търпение. И понякога отнема години, за да изградим своето „име“, което да започне да работи за нас. Хората да ни се доверяват и да разчитат на нашето професионално и отговорно отношение. Това никак не е лесно. Особено ако сме в началото ан кариерата си и никой не ни е казал какво точно да НЕ правим. Защото много от навиците ни като съвременни хора просто съсипват професионалния ни имидж, без дори да забележим. Кои са те и как да не допускаме това да се случи? Всички ги правим, но е време да се замислим как точно влияят на начина, по който изглеждаме в очите на колегите и шефа си.

Кои са навиците, които съсипват професионалния ни имидж?
Постоянно сме залепени за смартфона си

Тази съвременна пристрастеност, която в ежедневието си смятаме за окей, е нещо, което прави не особено добро впечатление на работното място. Със сигурност шефа ви няма да си помисли, че google-вате нещо важно за бъдещата ви презентация или проверявате спешен работен имейл. Всеки е наясно с модерната дрога – социалните мрежи. Опитайте да изключите звука на телефона си и да го проверявате само в почивките си, за да създадеете впечатение, че се фокусирани над работата си.

Лиспва ни концентрация

Ако сме разсеяни, забравяме и пропускаме важни моменти – това със сигурност ще направи впечатление за липса на професионално отношение. Затова осъзнато обръщайте внимание на всеки детайл и работете върху това да подобрите фокуса си на внимание и концентрацията. За целта зарежете т.н. модерния мултитаскинг и се фокусирайте само върху една работна задача. И я свършете перфектно.

Облеклото ни е твърде модерно

Офисът не е мястото, в което трябва да появяваме с последен писък дрешки и силен грим. Придържайте се към работния етикет. Ако сте нов в офиса просто се огледайте и вижте какъв е приетият начин за обличане. И се придържайте към него. Няма нужда да привличате ненужно вниманието към външността си. Опитайте да блеснете с професионалните си качества и наистина ще направите добро впечатление!

Говорите прекалено много

Да, комуникационните умения са важни, но не и когато ги използвате, за да говорите за личния си живот и всичко, което ви интересува в офиса. Може би знаете много и има какво да кажете по много въпроси. Но ако говорите, без да са ви задали въпрос – това може да се изтълкува като лиспа на професионализъм. Умението да слушаш и забелязваш всъщност е много по-важно и ви превръща в човек, на когото другите могат да имат доверие.

Трудно приемате критика

Това не е от най-лесните неща. Трудно е да чуеш истината за себе си особено, когато реално си допуснал грешка. Но избухването и силната емоционална реакция е нещо, което крещи за лиспа на професионализъм. По-добре приемете думите спокойно. Критиката ни помага да се превърнем в по-добрата версия на себе си. Приемете я като дар, който ви позвлява да се развиете. Никой не е израснал от похвали, но критиката – тя може да направи чудеса в професионалното ви развитие. Стига да знаете как да я използвате в своя полза!