frida.bg
самочувствието

5 начина да повишите самочувствието си на работното място

Самочувствието на работното място не е нещо, с което се сдобиваме веднага след встъпване в длъжност. Всъщност това е нещо за което трябва да работим с осъзнатост и огромна доза приемане на себе си. Което не винаги е лесна задача дори и в ежедневния живот. Понякога поглеждаме към колегите си и казваме „Уау, тя говори толкова уверено, естествено че ще убеди този клиент/ще затвори тази сделка/ ще получи повишение и т.н. Трябва да знаем нещо за самочувствието, което вероятно нашите родители са изпуснали да кажат – то не е свързано с оценката на другите за нас, а с това как ние самите оценяваме себе си. И точно тук е разковничето за това да бъдем уверени в работата си. Защото ако вярваме, че можем ние наистина ще успеем.

За щастие има начини да повишим самочувствието си на момента и за целта ще трябва да отделим само няколко минути. Но истинската увереност изисква цялостната промяна в това как възприемаме себе си и за това ще трябва да отделим малко повече време и осъзнатост!

Подобрете стойката си
Модел за подражание: Рита Ора

Изправен гръб, отворени рамене и уверен поглед. Една жена със самочувствие трябва да използва езика на тялото дори и в моментите, в които не се чувства особено уверена. Стойката на тялото има значение, тя изпраща послание към хората около нас. Затова трябва да я изплзваме в наша полза!

Припомнете си моментите, в които сте имали успех

Дори и съвсем мъничък. Всичко е в малките крачки и в това да държим фокуса си към успешните моменти в нашата кариера, а не върху гафовете (кой не е имал такива?!). Ако мислите за успеха като за нещо реално във вашия живот, той ще започне да се материализира и ще ви дава още поводи за увереност в себе си!

Поставяйте си реалистични цели

Искате да повишите самочувствието си, нали? Тогава си поставяйте реалистични цели, за които сте сигурни, че ще успеете да осъществите с воля и малко труд. Постигайки всяка една от тях вие ще трупате точки в полза на увереността ви. И в един момент торбата наистина ще натежи, за вие ще знаете, че наситина си „тежите на мястото”.

Бъдете позитивни
Модел за подражание: Ники Минаж

Опитвайте всеки ден да намерите нещо позитивно у колегите си и работната среда. Дори и в проблема, с който трябва да се справите. Спокойствието, което уверените в себе си хора излъчват се дължи на усилие да останат спокойни, което бавно се е превърнало в навик.

Опознайте себе си

Няма по-ценна инвестиция от това да преоткриеш себе си и прекрасните си (и не толкова) страни. Защото само когато знаете кои сте можете наистина да се облегнете на силните си качетсва и да ги използвате!

Снимки: БГНЕС