frida.bg
колегите

Защо (и как!) да бъдем мили с колегите си е наистина важно

Понякога е адски трудно да бъдеш мил с колегите си, особено когато прекарвате 8+ часа на едно място и … по принцип нямате нищо общо. И даже навиците и идеите започват адски да ви изнервят. Може би сте имали колега, който непрекъснато разтакава и прехвърля задачите си върху някой друг. Или такъв, който се прилепва и започва да ви залива с интимни истории, докато вие просто искате да си изпиете кафето на спокойствие.

И докато повечето от нас се опитват всячески да запазят спокойствие, потискайки в себе си бавно надигащото се възмущение, нека ви кажем няколко работещи стратегии тозно за тези ситуации. Работата е там, че ако се правим на „спокойни”, а не сме, ще отнесем раздразнението си вкъщи или още по-лошо, ще го натрупаме в тялото си под формата на физическо неразположение, а понякога и до влошаване на здравето. А това наистина не ви  е нужно!

Директното отреагиране с гняв е другата крайност, която ще превърне работната обстановка в напрегнато бойно поле, а вас – в груб колега, около когото всички ходят на пръсти. Има среден вариант. За щастие. И тук ще ви покажем как можем да останем мили с колегите си, като в същото време не им позоляваме да навлизат в границите на търпението ни.

Поставете граница

Ако някой колега навлиза в личното ви пространство не се притесявайте да помолите за пространство. В крайна сметка това е, от което имате нужда. Например, „Имам нужда да остана сам/а в обедната почивка, за да вентилирам мислите си”, или „Не искам да бъда груб/а, но предпочитам да сменим темата. Надявам се това е окей за теб?” Винаги има начин да останем себе си и в същото време да сме мили с другия, така че той да не се почувства засегнат.

Кажете точно какво мислите, но завършете позитивно

Да, обратната връзка често не е много приятна. Особено когато трябва да кажем на наш колега, че нещо не е наред и той е замесен. Просто бъдете обективни и не забравяйте да акцентирате на положителните му страни. Завършете с акцент върху нещо хубаво – качество или просто комплимент. Това е важно, защото колегите ни (както и ние!) искат най-вече да се чувстват приети и харесвани. И именно тази среда помага на тях, а и на нас да се развиваме!

Наистина – бъдете мили!

Как да бъдем мили с някой, с който никак не успяваме да се хармонизираме? Опитайте да забелязвате хубавите неща у този човек, попитайте го как е или му предложете да обядвате заедно. Понякога нещо „извън правилата” може да счупи ледовете. И да разберете всъщност, че колегата ви е страхотен приятел или разказвач на истории. Позволете си да бъдете открити, автентични и най-вече – мили с колегите си!