frida.bg

10 идеи за ползотворна почивка у дома

Всеки от нас преживява стрес от време на време. Той може да ни засегне както емоционално, така и физически. Ако се чувствате напрегнати, раздразнени и претоварени от изискванията на семейството си или ви е трудно да се отпуснете, може би е време да си обърнете внимание. Умора, храносмилателни проблеми или загуба на либидо също могат да са признаци за стрес. Затова е добре да се консултирате с личния си лекар, за да изследвате дали стресът може да е причината за тези симптоми.

Когато усещате, че стресът ви преследва, независимо от причината, понякога просто имате нужда от бързо и лесно решение, което да ви помогне да възвърнете баланса си. В тази статия сме подготвили бързи и ефективни техники за релаксация, които да ви помогнат да се справите с него.

Изтанцувайте стреса си

Изправете се и се движете на ритъма на любимите си танцови мелодии. Само за 10 минути ще усетите как настроението ви се подобрява, докато „хормоните на щастието“ на вашия организъм ви карат да се чувствате добре.

Погалете вашия домашен любимец

Известно е, че котките и кучетата помагат за намаляване на стреса при хората. Усетете как сърцето ви бие по-спокойно, докато се забавлявате с вашия домашен любимец и галите нежно топлата му козина.

Насладете се на релаксиращи аромати

Известно е, че етеричните масла като лавандула, здравец и лайка имат успокояващи и релаксиращи свойства. Разпръскайте ги в стаен дифузер, ароматна лампа или върху кърпа и вдишвайте дълбоко.

Повдигане на краката върху стената

Тази проста възстановяваща йога поза е любимо средство за премахване на стреса. Лягате по гръб, а краката ви са поставени изпънати върху стената или друга подходяща повърхност, образувайки прав ъгъл с тялото. Тази поза се използва за успокояване и отпускане.

Обадете се на най-добрия си приятел

Както се казва в поговорката, споделеният проблем е наполовина проблем. Понякога просто ви е нужно съчувствие и възможността да споделите разочарованието си с някой близък.

Водете си записки

Когато конкретен проблем се върти в ума ви, не му позволявайте да ви завладее. Записването му ще ви помага да създадете дистанция и перспектива.

Пейте силно

Усилете музиката и пейте с пълен глас на завладяваща мелодия. Ще почувствате как тялото ви се отпуска.

Наблюдавайте дишането си

Отделете само 5 минути, за да се съсредоточите върху дишането си с проста медитация за присъстие тук и сега. Ще ви успокои, уравновеси и ще можете да продължите деня си балансирано.

Дръжте се за ръце

Човешкият контакт, като държането на ръце или даването на прегръдка на някого, когото обичате, оказва успокояващ ефект върху нервната система.

Благодарете

Практикуването на благодарност е мощен начин да се почувствате и по-позитивно заредени. Помислете поне за 3 неща, за които да сте благодарни всеки ден, и си ги записвайте.