frida.bg

5 интригуващи факта за черните котки!

Често свързвани с Хелоуин, магия и суеверия, черните котки са придобили лоша репутация през годините – въпреки че са също толкова привлекателни, колкото техните по-цветни събратя!

Националният ден на черната котка се отбелязва на 27-ми октомври в Съединените щати и други страни. Този ден представлява възможност да се преосмисли символиката на черната котка и да се подчертае важността на защитата и уважението към тях.

Черните котки са хипнотизиращи

В Средновековието черните котки се асоциират със злото и се считат за слуги на вещиците – като например в Сейлъм от сериала за младата вещица Сабрина. Има хора, които дори вярват, че черните котки са маскирани вещици.

В някои култури черните котки са свързвани с късмета

Въпреки че обикновено се вярва, че черните котки носят лош късмет, особено ако пресекат пътя ви, има много култури, в които те се считат за късметлии. В древен Египет черните котки са считани за свещени и почитани от векове. В Япония, от друга страна, вярват, че те помагат на самотните жени да привлекат повече ухажори.

Генът за черна козина прави котките по-устойчиви на болести

Научните изследвания показват, че генетичните мутации при черните котки ги правят по-устойчиви към болести. Това може да помогне на изследователите да разберат как да предотвратят същите болестни щамове и при хората.

Черните котки могат да „ръждясват“

Слънчевите лъчи често могат да разграждат пигмента в черната козина, причинявайки ѝ изсветляване или „ръждясване“. Ако вашата котка има скрит ген за ивици от таби шарка и обича слънчевите бани, интензивното излагане може да разкрие таби котка под прикритие.

Най-пренебрегвани са черните котки

За съжаление, поради репутацията си, черните котки се сблъскват с много повече отхвърляне от останалите. Те са постоянно пренебрегвани, когато става въпрос за осиновяване, и прекарват много повече време в грижи от всички други котки. Националният ден на черната котка признава, че красотата е нещо повече от дълбока козина и насърчава осиновяването на тези космати приятели.