frida.bg

Кой е официалният цвят за 2024 и къде да го приложим?

Знаехте ли, че всяка една година си има свой официален цвят? Но как става този подбор? Pantone вече избраха кой ще е цветът за новата 2024г.! Но кои са те и как става това?

Pantone е компания, която е известна със своята система за цветове, наречена Pantone Matching System. Тя се използва широко в различни области като графичния дизайн, печатарството и модната индустрия. В Pantone системата всеки цветови нюанс има уникален код, който се състои от букви и цифри и помага за определяне и възпроизвеждане на цветовете с висока точност. 

Pantone Color Institute избраха кой нюанс ще бъде осезаемо внедрен във визуалния ни свят. Целта им е той да наклони предпочитанията ни в по-конкретна цветова насока през новата година. През 2023г. цветът маджента беше фундаментален, а за 2022г. – светлолилавият нюанс. А за 2021г. пък бяха избрани два цвята – тъмносиво и отразяващо жълто. 

През последния месец на 2023г. Pantone обяви цвета за 2024г., като се оказа доста приятна изненада за много хора по света, тъй като е един от най-приложимите цветове за носене до този момент. По време на Седмици на модата цветът е бил приложен в интериорния дизайн, по време на събията на червения килим и дори стигат и до психологическо изследване на мозъка на човека. Така Pantone достигат до извода, че цветът на прасковения мъх (Peach Fuzz) ще води цветовите предпочитания през новата година.  

Този цвят е подбран прецизно, като едни от най-важните аргументи са меката топлина и модерната елегантност, които този нюанс излъчва. Той е символ на състраданието, младостта и нежността.

В последно време човечеството преминава през големи житейски бури. Точно затова екипът на Pantone е усетил нуждата да подбере цвят, който символизира уют, топлота, позитивизъм и радостни емоции – усещане за удобство и живот. 

Различните оттенъци на прасковения цвят се движат между розовото и оранжевото. Тези нюанси предават едва усещана чувственост и сърдечност, които изразяват нуждата ни от състрадание и човешка връзка през новата година.

Цветът на прасковата винаги е бил основен в грима – особено при ружа, фон дьо тена, молива за очи и устни, сенките, балсама, гланца и червилото.  А кремовете и лосионите с този цвят са още по-леки за употреба, тъй като много естествено и бързо се абсорбират от кожата и ѝ придават здрав и плътен вид.

Модата е още една област, в която модерният тази година цвят е лесно да бъде приложен – дълги тренчове, дънки с широки крачоли или пухени якета.