frida.bg

Как най-добре да изберем слънцезащитен крем?

Най-ефективният слънцезащитен крем за нашата кожа е този, който внимателно включваме в ежедневната си рутина. Без значение от времето на годината, а особено през летния сезон, кожата на лицето и тялото изисква деликатна грижа, което съчетава подхранващи елементи с широк спектър на защита срещу UVA/UVB лъчите. Така намаляваме риска от упорити пигментни петна, преждевременно стареене на кожата, увреждане и възможността за развитие на кожен рак.

Как да изберем подходящ слънцезащитен крем?

Първата и изключително важна стъпка е да бъдем в състояние да определим типа на нашата кожа – независимо дали тя е чувствителна, склонна към акне, светла или тъмна и така нататък. Какви други фактори трябва да вземем предвид при избора на слънцезащитен продукт?

1. Слънцезащитен фактор (SPF)

SPF се използва основно като мярка за филтриране на UVB светлината от слънцезащитния крем. Приложението на слънцезащитен крем с SPF от поне 15 може да ви помогне да се предпазите от дневното въздействие на UV лъчите. Въпреки това мнозина дерматолози препоръчват използването на крем с SPF от поне 30, тъй като този SPF блокира около 97% от UVB лъчите (SPF 15 блокира само около 93% от UV лъчите).

2. Текстура на слънцезащитния крем

Терминът „формула“ на слънцезащитния крем се отнася главно до консистенцията на продукта и как той взаимодейства с кожата след нанасяне. На пазара има три основни текстурни формули за слънцезащитни кремове. Въпреки че всяка от тези формули има свои предимства, всички те могат да предоставят защита от слънцето, ако се използват по правилен начин.

Спрейове

Те са идеални за нанасяне върху кожата, особено на труднодостъпни зони по тялото. Въпреки че спрейовете са отличен избор за кожата на тялото, те може да не са най-подходящите слънцезащитни продукти за лицето. Уверете се, че по време на нанасянето не вдишвате спрея.

Лосиони

Тези са сред изключително приятните и хидратиращи текстури за слънцезащитни кремове. Лосионите за защита от слънце са на разположение в разнообразни варианти, които се адаптират към изискванията на различните типове кожа.

Стикове

Изключително практични за носене, без значение дали планирате пътуване или оставате в градска среда. Лесно се нанасят върху кожата чрез нежно втриване.