frida.bg

Изследване показва, че кучетата намалят чувството на самота

Изследователи от Университета в Чикаго потвърждават, че не е случайно кучетата да се наричат „най-добър приятел на човека“. Според скорошно проучване, само тези четириноги могат да намалят усещането за изолация и самота у хората.

Професор Джон Касиопо, който е водещ на изследването, обяснява, че основната причина, поради която кучетата са особено ефективни в борбата със самотата, е тяхната необходимост от всекидневни разходки.

По време на разходките се случват най-много социални контакти, а това е важен фактор за създаването на връзки с други хора. Професорът счита, че тази причина е това, което прави кучетата толкова специални и ги отличава от другите домашни любимци, като хамстери, гущери или котки, които не предизвикват същия ефект при своите стопани.

Всеки собственик на куче знае, че техният четириног приятел е предан спътник в живота и добър приятел. Множество проучвания подчертават, че кучетата имат положително въздействие върху здравето на своите стопани.

Разходките са отново в основата на тази положителна връзка – неизбежно трябва да се разхождаме с нашия любимец всеки ден, дори ако понякога не ни се иска.

Според едно проучване, кучетата могат дори да открият рак на дебелото черво у своите стопани. Специалистите твърдят, че в 91% от случаите домашните любимци могат да покажат, че стопанинът им е болен.

Учените обясняват, че кучетата почесто започват да душат дъха на болния им стопанин – те улавят по-особена миризма, а както е известно, кучетата разполагат с отлично обоняние.

Според друго изследване, хората, които имат кучета, имат по-голям шанс да намерят своята половинка в живота. В това проучване участваха над 700 души, от които 85 на сто заявиха, че хората, които имат куче, са по-отзивчиви и с тях е по-лесно да се установи контакт и да се започне разговор, в сравнение с тези, които нямат домашен любимец.

Дамите предпочитат мъже, които разхождат голдън ретривър или лабрадор. Виждат ги като по-семейно насочени и верни партньори. Ако видят мъже с булдог, жените ги възприемат като потенциални партньори за краткотрайни отношения, както сочи проучването. От своя страна, мъжете възприемат жените с чихуахуа като по-лесни и може би по-скучни в дългосрочен план.