frida.bg

Знаехте ли за тези хитри начини да използвате пастата си за зъби?

Пастата за зъби има основна функция – почиства зъбите и предпазва от кариес, избелва и потиска възпаленията във венците. Въпреки това, пастата за зъби съдържа множество вещества, които могат да бъдат полезни и извън нейните основни предназначения.

Тя може да бъде използвана за много други цели в домакинството и ежедневието. Дори може да стане вашето ново предпочитано средство за почистване и поддържане на красотата.

Ако се интересувате от някои хитри и необичайни употреби на пастата за зъби, ето някои от тях, за които може да не сте подозирали.

За премахване на пъпки

Пастата за зъби е отлично средство за справяне с възпаленията по кожата. Нанасянето на малко паста върху пъпките и оставянето ѝ да изсъхне през нощта е начин да промотирате по-бързото изчезване на пъпките.

За почистване на обувки

Пастата за зъби може да бъде полезна при почистването и полирането на обувки. Съдържащите се в нея избелващи вещества могат да помогнат за възстановяване на белия цвят на гумените подметки. Просто втрийте малко паста с помощта на четка в замърсените участъци. Изплакнете с вода и ще забележите как обувките си отново ще изглеждат като нови.

За отстраняване на петна от дрехите

Благодарение на избелващите съставки в пастата за зъби, тя може да бъде полезна при премахването на упорити петна от дрехите. Просто нанесете малко паста върху петното и нежно разтрийте с пръсти. Масажирайте за няколко минути, оставете да подейства, след което изплакнете с хладка вода. Ако петното все още е видимо, повторете процедурата.

За полиране на сребро и метални повърхности

Пастата за зъби е отлично средство за избелване на почерняло сребро и метални повърхности. Тя е подходяща за почистване на сребърни бижута и прибори. Просто втрийте малко паста с мека памучна или микрофибърна кърпа. Нежно разтъркайте, оставете да подейства и след това изплакнете.

Против комари

Пастата за зъби има охлаждащ ефект, което помага при ухапване от комари. Тя намалява сърбежа и паренето, като помага да не разчесвате засегнатото място. Предварителното намазване на кожата с малко паста за зъби пък допринася за прогонването на комарите и предпазва от ухапвания, ако сте в градината или на открито.