frida.bg

Няколко трика как да пестим пари в бюджета си

Финансите на едно семейство са неоспоримо една от най-съществените теми. Без значение от икономическата обстановка, разумното управление на парите може да бъде от голяма полза и да допринесе за благосъстоянието на семейството.

Предлагаме ви няколко съвета, които могат да помогнат за оптимизиране на семейните разходи. Ето ги:

Задължително си направете семеен бюджет

Вероятно вече имате представа къде отиват вашите пари, но понякога малките ежедневни разходи могат да се натрупат и да станат значителна сума в края на месеца. За да съставите семейния си бюджет, първо определете периода, за който ще го планирате – може да бъде седмица или месец. Съберете семейството и обсъдете основните разходи, като комунални услуги, транспорт, такси за тренировки, уроци, телефонни сметки, кредити и други. Прегледайте внимателно останалата сума пари и размислете как можете да намалите разходите. Например, размислете дали харчете твърде много за външни разходки. За да избегнете това, можете да си носите вода и храна от вкъщи, вместо да купувате отвън.

По-малки разходи за храна

След разходите за сметки, храната е един от най-големите разходи в бюджета на семейството. Запазете разписки от няколко от вашите пазарувания и проверете дали има тенденция да харчите значителни суми за продукти, които са просто излишък и нямат особена хранителна стойност – като бисквити, чипсове, пуканки, сокове, бонбони и други подобни. Вместо това обърнете внимание на натуралните продукти, които не само можете да консумирате, но и да осигурите на тялото си реална хранителна стойност – като яйца, месо, плодове и зеленчуци, зърнени и бобови храни, ядки, млечни продукти и други.

Защо не дрехи втора употреба?

В момента на пазара на такива стоки няма нищо неприлично и никой не би ви считал за финансово необезпечен, ако купувате от такъв магазин. Напротив, там можете да откриете много висококачествени дрехи, обувки и аксесоари на изключително ниски цени, които понякога са до 10 пъти по-ниски от обичайните. Това важи и за дрехите и обувките за деца. Тъй като те бързо растат, инвестирането в скъпи дрехи и обувки не винаги се оправдава. Важно е да отбележите, че скъпи и качествени дрехи и обувки са две различни понятия.

Колко харчите за забавления?

Има възможност да разгледате икономични алтернативи за семейни забавления. Например, посещение на кино за цялото семейство в събота вечер може да струва значителна сума пари. Вместо това можете да изберете да прекарате време на открито, като направите разходка в природата или организирате пикник в парка. Можете да си приготвите храна и напитки от вкъщи, което няма да изисква допълнителни разходи. Важното е да бъдете заедно и да се наслаждавате на общуването, което не е винаги свързано с големи парични разходи.