frida.bg

Вярно ли е, че вегетарианците са по-интелигентни?

Според ново проучване, във войната между вегетарианци и месоядни, вегетарианците печелят точки за по-висок коефициент на интелигентност и емпатия. Изследването, което подложи група вегетарианци и група месоядни на когнитивни тестове, показва, че хората, които се придържат към растителната диета, са по-интелигентни и съпричастни спрямо месоядните.

Участниците в проучването бяха на същата възраст – 42 години, и резултатите от крайните тестове показаха, че вегетарианците имат по-висок интелект в сравнение с месоядните хора в тяхната възрастова група.

По-специфично, жените, които отказаха месото, имаха среден коефициент на интелигентност от 108, докато невегетарианките имаха средно IQ от 100.7. При мъжете, групата на месоядните имаше среден коефициент на интелигентност от 101.1, докато вегетарианците имаха IQ от 111.

Свързаността между вегетарианството и по-високия коефициент на интелигентност е открита преди години и в науката се приема теорията на „Savanna-IQ Interaction Hypothesis“, предложена от Сатоши Каназава, която твърди, че вегетарианците представляват по-интелигентна част от човечеството.

Тази теория се базира на факта, че интелигентните хора са способни да правят разумен избор от разнообразието на храни, така че да предпочитат преимуществено растителни продукти. Главно вегетарианците се придържат към хранителния режим, основан на растителна храна.

Изследвания от цял ​​свят са показали, че хората, които отказват месото, имат по-високи нива не само на интелект, но и на емпатия. Те проявяват по-хуманно отношение към животните и са по-съпричастни към тях.

Според изследванията, публикувани в Британския медицински журнал, се установява, че хората, които спазват вегетарианска диета, засилват активността на своя мозък.

Проучванията, проведени от университета Харвард, категорично потвърждават, че вегетарианците могат да получат достатъчно протеини от храни без месо, като боб, леща, ядки, семена, плодове и соеви продукти.

Освен това, изследванията на Харвард показват, че хората, които консумират месо, по-често страдат от затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет и рак.

Ако сте вегетарианец, имате разнообразни възможности за хранене, които не включват месо, но включват други източници на хранителни вещества. Ето някои от основните храни, които можете да включите във вашата вегетарианска диета:

  1. Плодове и зеленчуци: Включете широка гама от свежи плодове и зеленчуци във вашето хранене. Те предоставят витамини, минерали и фибри.
  2. Зърнени храни: Изберете пълнозърнест хляб, пълнозърнести тестени изделия (като паста и ориз), киноа, овесени ядки и други зърнени храни. Те са източник на въглехидрати и фибри.
  3. Бобови растения и леща: Включете червени и зелени лещи, нахут, боб, фасул и соеви продукти като тофу и соево мляко. Те са богати на протеини, желязо и други хранителни вещества.
  4. Ядки и семена: Консумирайте ядки и семена като лешници, бадеми, орехи, сусам, ленено семе, чиа семена и други. Те са добър източник на здравословни мазнини, протеини и минерали.
  5. Млечни продукти и яйца (ако ги консумирате): Ако включвате млечни продукти във вашата диета, можете да включите мляко, сирене, йогурт и други млечни продукти. Яйцата също са добър източник на протеини.