frida.bg

Манипулативни приятелки – как да се справим с тях?

Всяко човешко същество е имало или може да има в живота си поне един манипулатор. Понякога тези манипулатори са дори наши приятели или приятелки. Те често се представят като доброволци и винаги са на разположение. Въпреки това, манипулативният приятел може да използва фини и подмолни техники, които да навредят на личния и професионалния ви живот, ако случайно не удовлетворите неговите очаквания относно вашето поведение.

Как да се справите с манипулативен приятел?

  1. Бъдете откровени. Ако имате заподозрения, че сте подложени на манипулация, не се колебайте да бъдете открити и да попитате вашите приятели пряко какво искат от вас. Избягвайте двусмислени ситуации и игри.
  2. Запазете си увереността и спокойствието. Не допускайте ситуацията да ви изплаши или избухне. Като запазите своята самообладаност, ще бъдете по-готови да се справите продуктивно със ситуацията. Манипулативните хора обикновено имат за цел да ви избутат извън равновесие, затова не се предавайте на техните стратегии.
  3. Научете да разпознавате чувството за вина. Бъдете предпазливи от хора, които постоянно възпоменават минали услуги, като например парични заеми или помощ в трудни моменти. Тези хора не са истински приятели! Те правят това с цел да ви натоварят с чувство на задължение, независимо от обстоятелствата. Не позволявайте да бъдете манипулирани и измамени да се чувствате виновни, когато не е подходящо.
  4. Приемайте решенията, които са най-добри за вас. Важно е да различавате между приемането на съвети и принудителното настояване от страна на вашия приятел/приятелка да се намесва в живота и решенията ви.
  5. Бъдете открити и изразете какво забелязвате в поведението на приятелите ви. Понякога те може да не осъзнават, че действат егоистично. Ако им обърнете внимание на това, може да помогнете да осъзнаят грешките си.
  6. Изразявайте се така, че да не звучите като критикувате характера им, тъй като всеки може да покаже манипулативно поведение от време на време. Публичното поставяне на проблема обикновено е първа стъпка към намирането на решение. Бъдете смирени и приятелски настроени, докато разговаряте, като си дадете сметка, че другата страна може да се защитава.