frida.bg

Какво съдържа най-скъпата порция пържени картофки в света?

Ресторант в Ню Йорк обяви, че порцията пържени картофи за 200 долара, най-скъпите пържени картофки според Книгата с рекордите на Гинес, се завръща в менюто специално за празника на емблематичното ястие на 13 юли.

Намиращият се в Манхатън ресторант Serendipity 3 може да се похвали с най-скъпите пържени картофки на планетата, тъй като съставките не са просто обикновени картофи и мазнина за пържене. Ястието се нарича Creme de la Creme Pommes Frites и порцията струва цели 200 долара.

Да не би да има злато в чинията, биха си помислили мнозина? В състава на скъпата порция влизат различни продукти като картофи Чипърбек, шампанско Dom Perignon, френско шампанко J. LeBlanc, арденски оцет, гъша мас от Франция, трюфелна сол Guerande, масло от трюфели, сирене Crete Senesi Pecorino Tartufello, настъргани черни летни трюфели от Италия, трюфелно масло, органична сметана, швейцарски раклет с гюер от трюфели и да… задължителна поръска от 23-каратово кулинарно злато.

Националният празник на пържените картофки се провежда в САЩ всяка година на 13 юли. Честването му е свързано с любовта на американците към хрупкавите пържени картофки, познати като „french fries”. Те заемат важно място в съвременната американска култура на хранене. Някои хора вярват, че определението „френч“ идва от опита на американските войници в запознаването им с белгийската кулинария през Първата световна война, когато американците за първи път вкусили пържени картофи по белгийски.