frida.bg

Какво е това? „Малкият защитник“ от XIX век, за който Джеймс Бонд и неговото момиче си мечтаят

Всеки таен агент от филм с шпионски сюжет има нужда от дискретно оръжие, за което врагът дори не подозира. „Джобните“ оръжия като червило-пистолет, и особено стрелящ пръстен, не са художествена измислица. Le Petit Protector (“малкият защитник“ – фр.)  – така нарекъл своето изобретение френският оръжеен майстор Казимир Лефоше. Неговият аксесоар бил кокетно оръжие, за което можели само да мечтаят всички шпиони, попаднали в рискови ситуации.

XIX век се слави като епохата на техническите нововъведения, включително на онези, които били плод на любопитни хрумвания на инженерите и техниците

Ако „Smith § Wesson“, най-известният револвер по онова време, се прочул със своя калибър 10,67 мм, а любимият на тексаските рейнджъри „Colt“ – с 36 и 44 мм, то „Mалкият защитник“ изстрелвал патрони, сравними с механизма на съвременната пневматика.

Неговата „нежна половинка“ се казвала „Femme Fatale“ („Фатална жена“). В действителност ситуацията наистина имало опасност да прерасне във фатална, защото револверът пръстен нямал предпазител, а спусъкът бил достатъчно лек. Пръстенът се поставял на показалеца на ръката, а клапанът се натискал с палеца. Барабанът се въртял в двете посоки. Патроните наброявали от пет до седем. Калибърът – 2-4 мм.

По онова време Le Petit Protector и Femme Fatale се продавали в комплект за мъжа и жената

Комплектът бил познат като Le Companions. Дали обаче това е най-подходящият подарък за влюбена двойка, остава спорен въпрос.

Пръстените-револвери се предлагали с набор от патрони, аксесоари за почистване и малка отвертка. Тя служела за сваляне и поставяне на цилиндъра върху пръстена, освобождавайки го от гилзите. Всички предмети били помествани в луксозни кожени кутии, покрити с кадифе и коприна във вътрешността.

Подобни дрънкулки се произвеждали във Франция, Белгия и Англия. Днес с необикновените аксесоари могат да се похвалят най-отявлените колекционери на оръжейни трофеи. Стойността на пръстените с патрони в антикварните магазини достига до $15 000 за брой в зависимост от състоянието и наличието на допълнителните аксесоари в кутията.