frida.bg
разстояние

Връзка от разстояние: как да направим така, че да „работи“ за нас?

Всяка връзка между двама души е уникална вселена. Всяка връзка има своята история, моменти на радост и своите трудности. Казват, че за истинската любов няма значение разстоянието, но наистина ли е така? Ако някога сте имали връзка от разстояние вероятно знаете, че този тип отношения имат по-различни предизвикателствата от т.н. „нормални“ връзки.

„Ти си твърде далеч за ръцете ми, за да те държа, но твърде близо, за да те обича сърцето ми.“ – Хералин

Срещите са редки и интензивни, а разделите всеки път ви посреща с болка от бъдещата липса. Копнежът да бъдете с любимия човек и невъзможността това да се случва всеки ден, предизвиква еуфория при всяка среща, която бързо преминава в тъга от раздялата.

До следващия път. Как да направите така, че връзката с любимият човек да проработи, когато ни делят километри и кои са най-честите предизвикателства, които стоят пред връзките от разстояние?

Комуникацията е „лепилото“ на връзките от разстояние

Комуникацията е основата, която крепи връзките от разстояние. Споделянето на мисли, емоции, факти от ежедневието създава интимност и усещането, че там някъде има някой за теб, който ще те изслуша, чуе, види твоя съкровен вътрешен свят.

Липсата на достатъчно и качествена комуникация ще направи връзката от разстояние невъзможна. Тя ще се разпадне много бързо, защото именно горещата комуникация е лепилото, което свързва двама души в пространството, дори когато ги делят хиляди километри.

„Сърцето ми е твоят дом, където и да се намираш в света – винаги ще имаш къде да отседнеш.“ – K.A. Хълм

От друга страна, прекомерната комуникация, (защото какво друго можете да правите, когато не сте заедно?) може да доведе до възникване на недоразумения и отдаване на твърде голямо значение на изказвания, реплики, думи. Това често води до спорове и в крайна сметка открива пътя към конфликти, създаващи пробойни в интимността.

Разстоянието има своите добри страни

Е, разстоянието, което ви разделя има някои положителни страни. То ви помага да изградите ментална и емоционална връзка с другия човек, вместо да разчитате единствено на физическата близост, както правят останалите двойки в началото на отношенията.

Разстоянието ще предизвика уменията ви за комуникация и водене на диалог. То ще ви даде възможност да разберете що за човек имате отсреща, преди да се решите на голямата крачка да живеете заедно.

„Отсъствието изостря любовта, присъствието я засилва.“ – Томас Фулър

Много хора, които живеят заедно, не могат да комуникират мислиъе и чувствата си един с друг и имат усещането, че са заедно, но всъщност емоционално са много далеч един от друг.

Е, при връзките от разстояние е точно обратното. Можете да бъдете ментално и емоционално много по-близо един до друг, отколкото повечето двойки. Просто защото създавате своето виртуално време един с друг, в което наистина присъствате и  надниквате въе вътрешните си светове.

Игрите на въображението

Комуникацията създава прекрасна интимност, но как да поддържаме страстта … до следващата среща? Е, тук е моментът да разгорещите въображението си и да научите изкуството на „мръсните приказки“.

„Секстингът“ ни дава възможност да споделим сексуалните си фантазии, да създаваме нови фантазии с партньора си и да разпалваме сексуалния пожар помежду си до следващата физическа среща.

 Мръсните приказки също така ни позволяват да разголим една много съкровена част от себе си – менталната си сексуалност, и да разберем какво възбужда другия, как да му доставим удоволствие, как да играем с него и да поддържаме страстта в дългосрочен план.

Споразумения

Всяка връзка, и особено връзките от разстояние, се нуждаят от ясни споразумения, които ще дефинират фините граници на двойката. Споразуменията включват изясняване на нуждите, очакванията, желанията на всеки един от партньорите. Общо взето, това е „договор“ как да се случват нещата в двойката.

„Ако любовта не може да издържи теста на времето, значи тя е провалила изпитанието на любовта.“ – Бернар Байър

Например, колко често ще се чувате по телефона, колко често ще се виждате, кой кога ще пътува, за да гостува при другия. Споразуменията трябва да включват теми като честност, лоялност, моногамност и т.н. Коректните споразумения ще създадат доверие и прозрачност във връзката ви.

Честността изгражда общото бъдеще

Да бъдеш честен с този, когото обичаш, винаги е важно, без значение дали връзката е от разстояние или не. Некоректността, лъжите, подвеждането и заблуждаването не носят нищо добро за връзката, напротив. Нечестността във всички нейни форми създава травма от предателство и ранява доверието.

Да бъдещ лоялен на споразумението си с другия и на връзката между вас, е по-сложно при връзките от разстояние. Всеки човек има нужда освен от качествена комуникация, и от физическа близост, която е основна липса, когато не живеете заедно.

„Океанът разделя земите, но не и душите.“ – Муния Хан

Да, изневярата е основният червен флаг, който изкушава партньорите почти на всеки ъгъл. Дали ще се подадете на изкушението или не, е ваш собствен избор. Но както се казва „всяка лъжа е опашата“ и винаги излиза наяве, което ще постави връзката ви под въпрос. Ще рискувате ли да я загубите?

Ако отговорът е положителен, вероятно тя не значи толкова много за вас, колкото си мислите. В противен случай, този риск не би си струвал. А разстоянието, е, това е променлива константа и зависи само от вас да вземете решението да бъдете заедно във физическия свят.

Тогава, когато моментът се усеща подходящ. Когато дойде времето. Защото за любовта, когато е истинска, физическото измерение изчезва, а разговорът на душите е всичко, от което се нуждаем, за да се чувстваме 100% свързани един с друг!