frida.bg
връзката

10 знаци, че е време да кажем „край“ на връзката с другия

Във взаимоотношенията си инвестираме емоции, време и енергия. Колкото повече инвестираме във връзката с другия, толкова по-трудно е да се откажем и да й кажем „край“.

Понякога се хващаме за отношенията  с другия като „удавник за сламка“, дори и знаейки, че те не са здравословни за нас, защото се страхуваме от самотата, от неизвестното, от това да признаем пред себе си, че „отново не се получи“.

Факт е, че предателството, лъжата, измамата и системните прояви на неуважение и незачитане са сред най-честите и категорични причини за раздяла.

Съществуват обаче по-незабележими сигнали, че връзката не работи добре за нас, за които често си затваряме очите. Защо? Надяваме се, че нещата се променят, но обикновено единственото, което постигаме е да затъваме в собственото си неудовлетворение.

 Ако знаем кога е време да пуснем една връзка, вместо да се вкопчваме в нея, това може да ни спести много излишни конфликти, неоправдани надежди и … болка.

Ако пуснем другия навреме, това ще ни спести много в емоционално отношение и ще ни помогне да се възстановим по-бързо от раздялата.

Как обаче да разберем, че е време да се разделим с другия? Има няколко явни признаци, които показват, че не сте щастливи от много време. Вгледайте се в тях и не ги подминавайте.

Оставяйки отношенията, които не работят зад гърба си, ние си даваме шанс да срещнем нови хора, с които потенциално бихме изградили много по-здравословни отношения. Ето знаците, за които да внимаваме!

Не можете да бъдете себе си

Ако постоянно трябва да се преструвате на някой друг от страх да не бъдете отхвърлени, изоставени, осъдени, неразбрани… Е, това означава, че не сте на правилното място с правилния човек.

Не сте щастливи (от много време)

Тук не става въпрос постоянно да сте в еуфорично щастие, а просто да се чувствате добре, да се усмихвате, да се радвате, да се забавлявате.  Всяка връзка има своите моменти на радост и тъга, но ако през цялото време сте нещастни, това със сигурност е знак, че тези отношения не работят за вас.

Винаги искате различни неща

Когато партньорите не са на една и съща „страница“, а техните желания и интереси постоянно се контрират, ще им бъде много трудно да постигнат разбиране и удовлетвореност помежду си. Казват, че разликите водят до силно привличане. В дългосрочен план обаче те водят само до отдалечаване и усещане за самота.

Постоянно се критикувате един друг

Независимо дали става въпрос за външния ви вид, поведението или вашите идеи и вярвания, ако вие постоянно се критикувате това е знак, че не сте удовлетворени от връзката си. Да, понякога това може да се реши с много комуникация, споделяне на нуждите и работа върху връзката ви. Понякога обаче, разбирането е невъзможно, критиката е жестока и е време да напуснете бойното поле, вместо да принасяте спокойствието си в жертва.

Не помните кога последно правихте секс

Когато страстта изчезне, скуката и безразличието започват да завладяват връзката. Липсата на секс е причина много хора да изневеряват, опитвайки се да запълнят емоционалната празнота с друг човек.

Чувствате се самотни, когато сте заедно

Здравословната връзка е тази, в която партньорите с желание споделят живота си заедно. Ако чувствате, че преминавате през всичко сами, това е безпогрешен знак, че връзката ви клони към своя край.

Правите твърде много компромиси

Отношенията трябва да се изграждат на базата на хармонично даване и вземане. Ако вършите цялата работа сами, за да поддържате връзката с другия, това ще доведе до негодувание, разочарование и изчерпване.

Комуникацията ескалира в конфликти

Ако всичките ви опити за комуникация се провалят и в крайна сметка се карате и спорите за всичко, това е индикатор, че във връзката ви е натрупано прекалено много напрежение, а разбирането между вас е станало просто невъзможно.

Надявате се, че нещата ще се променят

Именно надеждите ни карат да стоим във връзки, които не работят. Ако тази мисъл минава през ума ви, без значение дали в началото или по –късно във връзката ви, това е знак, че тези отношения тук и сега не са окей за вас. И вероятно никога няма да бъдат.

Връзката ви изтощава

Да бъдеш около човека, когото обичаш, трябва да носи топлина, радост и да ви вдъхновява.  Ако сте във връзка, в която непрекъснато се чувствате  изморени и отегчени, това може да е знак, че връзката ви е изчерпана.