frida.bg
призрак

Ghosting: как да се справим, когато другият изчезне като призрак?

Когато сте инвестирали време, енергия, емоции и надежди в един човек, а той просто се „изпари“ като призрак, без да ви даде обяснение за това, боли. Липсата на яснота и обяснение за това, което се е случило, може да ви подтикне да търсите компулсивно бившия си партньор с цел да получите отговори, може да ви попречи да премете раздялата и да продължите напред, както и да срине самочувствието ви.

Как да НЕ позволим това да се случи?

Трябва да осъзнаете, че ако бившият ви е избрал да изчезне като призрак това няма нищо общо с вашата стойност и качества, а по-скоро красноречиво показва неговите недостатъци и незрялост.

“Ghosting” е английски термин, описващ поведението на внезапно прекратяване на отношенията и контакта с друг човек без предупреждение и игнорирайки всеки опит на отсрещната страна да получи обяснение.

Вместо да се измъчвате с безкрайни въпроси – защо се случи така? – предлагаме ви да предприемете стъпки към преодоляването на тази внезапна и незряло случила се раздяла.

Спрете да се обвинявате за всичко

Когато нямате обяснение защо другият е избрал да си тръгне, най-лесно е да започнем да търсим и намираме грешки в себе си и да се обвиняваме за тях. Истината е, че не можем да функционираме, когато липсва парченце от пъзела с информация. Затова „доизмисляме“ липсващото, но дали това е коректно?

Когато някой е решил да си тръгне като призрак, вероятно става дума за неговата неспособност да се изразява и страховете му и това няма нищо общо с вас. Затова спрете да прехвърляте топката на вината върху себе си. Не сте направили нищо нередно, просто без да искате сте станали жертва на неумението на другия да комуникира.

Изразете емоциите си

Когато някой, когото искаме в живота си, покаже демонстративно, че не ни иска в неговия живот, боли. Освен това, можете да изпитвате гняв, възмущение и съжаление за изгубеното. Вместо да се опитвате да потиснете емоциите си, създайте пространство за тях.

Изразете ги по начин, който усещате за правилен. Посетете психолог, обадете се на приятел, или ако сте творчески тип – рисувайте, танцувайте, пейте, излейте емоциите си навън, за да се освободите от тях и да започнете начисто.

Обградете се с хора, които ви ценят

Когато някой е постъпил несправедливо с вас, е много вероятно това да се отрази на самооценката ви. Затова е важно да си спомните, че има хора, които ви ценят, уважават и обичат такива, каквито сте. Това е правилното огледало, в което да се оглеждате, докато болката от предателството на бившия ви партньор започне да избледнява.

Поставете граници

За да избегнете тази ситуация да се случи отново в живота ви, започнете да поставяте граници още в самото начало на бъдещите ви отношения. Кажете, че държите на уважението и директната комуникация, и да, това се отнася дори и в случаите, когато един от двама ви реши да прекрати отношенията.

Признак на лична зрялост и уважение е да застанеш лице в лице с другия и да му съобщиш за намеренията си. Да, вероятно ще последват въпроси и емоции, но това е важен процес, за да се постигне яснота, разбиране и приемане на ситуацията, и най-вече, това ни помага да простим и да продължим напред с нова надежда.

Прочетете още: Ghosting, или да изчезнеш като призрак от връзката, в която си?