frida.bg
призрак

Ghosting, или да изчезнеш като призрак от връзката, в която си?

Да изчезнеш като призрак от връзката, в която си – без да даваш обяснения, без да поемаш отговорност, без да ставаш свидетел на емоциите на отсрещната страна и избягвайки всяко чувство на вина – е, това е изкуството на т.н. феномен, който на английски носи убедителното название „ghosting“.

Благодарение на бума на социалните мрежи, запознанствата никога не са били по-достъпни, но заедно с това взаимоотношенията станаха повърхностни и лесни за прекратяване. Няма да е прекалено ако кажем, че ние сме поколението на лесните запознанства, лесния секс и лесните раздели. Има толкова голям избор, нали?

Да изчезнеш като призрак: просто стратегия за справяне или нещо друго?

Е, при ghosting стратегията, отношението към другия е повърхностно, а желанието да поемем отговорност за чувствата му е почти нулева. Предпочитаме да заровим главата си в пясъка и да се правим, че нищо кой знае какво не се е случило, нали? Просто забравяме за другия, превръщаме се в призрак и се надяваме, че другият също е забравил за нас със скоростта на собствената ни неангажираност. Но дали е така?

Много често, когато човекът, с който се виждаме, изведнъж прекрати комуникацията с нас или просто „изчезне“, евентуално блокирайки ни в социалните мрежи, се чувстваме излъгани, използвани, подведени. Започваме да се съмняваме в себе си. Къде сбъркахме? Какво не ни е в ред? С какво заслужихме подобно отношение?

Е, вероятно с абсолютно нищо. Причината, поради която хората решават да изчезнат от живота ни без обяснение, има общо единствено с тях самите и с нежеланието им да поемат отговорност и да пораснат.

Според психолозите, хората решават да използват ghosting стратегията по различни причини, свързани със собствената им психология. Ето кои са едни от най-честите причини, който нямат нищо общо с вашата собствена стойност и качества.

Страх от интимност

Голяма част от хората, които завързват повърхностни връзки се оттеглят изненадващо, когато отношенията започнат да стават интимни. Тъй като им е „сложно“ да обяснят истинската причина за бягството си, те просто решават да спрат да отговарят на съобщенията ни.

Страх от раздяла

Страхът от раздялата е също често срещана причина хората да се „изпарят“ от живота ви без предупреждение. Всяка раздяла изисква от нас определено ниво на личностна зрялост и умение да се срещнем с емоциите на другия човек.

Страх от конфликт

Друга част от хората решават да използват ghosting стратегията, за да избегнат евентуалния конфликт, който потенциално би възникнал между тях и другия човек. По този начин се избягва дискомфортът, обясненията, дългите разговори и поемането на лична отговорност за взетото решение.

Страх от последствия

Да, ако решите да прекратите отношенията си с някого, трябва да му обясните зашо и как сте стигнали до това решение. Все пак тук са замесени, не само вашите, но и неговите чувства. Обясненията помагат на другия да ви разбере и да приеме по-лесно раздялата. Хората, които се страхуват от разговорите за чувства и даването на обяснения, решават да използват прекия път и просто да изчезнат.

В основата на ghosting-а стоят много страхове и липса на умения за раздяла. Как да се разделяме като възрастни, а не като деца? Е, това не е сред предметите, на които ни учат в училище.

Някои хора никога не научават, а всеки, който е бил жертва на ghosting знае, че изчезването без обяснения боли много повече, отколкото да им кажат открито, че вече не искат да продължават връзката с тях.

Очаквайте следваща статия, в която ще говорим за начините, с които да се справим, ако сме били жертва на ghosting стратегията + как да се предпазим в бъдеще. Очаквайте…