frida.bg

Защо алкохолът може да бъде забранен завинаги на борда на самолета

Ако сте от пътниците в самолетния полет, които обичат да пийват чаша вино за разпускане, може би скоро ще трябва да забравите за тази част от екстрите на борда. Алкохолът започва да се превръща в сериозен проблем по време на полетите. Наблюденията показват, че само за 2021 година са регистрирани над 5 хиляди случая на насилие в резултат на консумацията на алкохол в самолета.

Коронавирусът, маските и алкохолът

Според статистиката на Федералната авиационна служба в САЩ през 2021 година агресивните прояви след употреба на алкохол на борда се проявяват като демонстрация на несъгласие със задължителното носене на маски в самолета. За да ограничат агресивните прояви на пътниците, отказващи да носят маски, самолетните компании все по-често спират предлагането на алкохол. Конфликтните ситуации, произтичащи от консумацията на алкохол и демонстрация на нежеланието да се носят маски в самолета, често предизвикват ситуации, застрашаващи безопасността на пътниците и екипажа, поясняват специалистите от авиослужбата на САЩ.

През пролетта на 2021 година CNN съобщи за случай, в който пиян пътник удари стюардеса, причинявайки травми на лицето й, както и загуба на два зъба

Това накара от American Airlines дa преосмислят политиката си за сервиране на алкохол не само на борда на самолетите, но и на летищата. Според Асоциацията на стюардесите в САЩ, дори алкохолът не винаги да е причината за агресивно поведение, той е основен фактор за повечето инциденти в самолетите.

Страхът от заразяване с коронавирус стана причина много от хората да спрат да летят със самолети за дълъг период от време и много от нас са забравили какво може да причини алкохолът на хиляди километри височина, поясняват специалистите.

Много от пътниците се качват подпийнали още на летището, докато са били принудени да чакат полета. Ако се спре продажбата на алкохол, това ще намали голяма част от агресивните излиблици по време на путуването със самолета, прогнозират от самолетния бранш. Ето защо, може би в близко бъдеще забраната за алкохол ще бъде наложена като световен стандарт при пътуванията.