frida.bg

Как да направим разлика между срамежлив познат и психопат

Какво прави един престъпник психопат? Ужасяващите им деяния и доминиращо присъствие определено привличат вниманието ни – както свидетелства продукцията на Netflix за Тед Бънди или наративите за лидери на култове като Чарлс Менсън (въпреки че последния е единствен по рода си).

Въпреки годините теоретизиране и изследвания, в полето на психичното здраве все още е жива дискусията за характеристиките, които определят диагнозата “психопат”. Най-широко разпространената система за диагностициране на менталното здраве в САЩ (DSM-5) не включва психопатията като официална диагноза.

Повечето психолози и психиатри ще се съгласят, че психопатът е човек, неспособен на емпатия към другите. Но през последните години дебатът за психопатията се фокусира върху значимостта на конкретна личностна характеристика: смелостта.

Някои от изследователите вярват, че смелостта е основополагаща за отличаването на психопата от един по-обикновен нарушител на закона. Това е чертата, която помага на онези, които се различават дълбоко от останалата част от обществото, да се престорят успешно, че са нормална част от него. От друга страна, липсата на смелост обикновено се приписва на по-срамежливите личности.

Факторът смелост

Преди около 10 години психологът Кристофър Патрик и негови колеги публикуват обширен преглед на литературата по въпроса. Те твърдят, че психопатите са хора, които се отличават с високи нива на три основни черти: озлобеност, спонтанност и смелост.

Повечето експерти в сферата на психичното здраве, ще се съгласят, че прототипът за психопат е човек, който е едновременно зъл и поне до известна степен – неконтролируем.В психологически контекст злите хора имат ниски нива на емпатия и не проявяват интерес към близки емоционални отношения. Те също така са щастливи да използват околните за личния си интерес.

Твърде спонтанните хора имат много слаб контрол върху импулсите си, лесно се отегчават и трудно овладяват емоциите си – особено негативните, като гняв и враждебност. Прибавяйки и смелостта, Патрик и колегите му смятат, че истинските психопати са не просто зли и спонтанни, но и безстрашни, емоционално издръжливи и социално доминантни.

Въпреки че не е в центъра на изследванията през последните няколко десетилетия, концепцията за “смелия психопат” съвсем не е нова. Прочутият психиатър Хърви Клекли описва в книгата си от 1941 г. “Mask of Sanity” редица примери на безстрашни и хладнокръвни психопати.

Тед Бънди е бил отличен пример за точно такъв човек. Далеч от скромен и стеснителен, Бънди никога не е изглеждал стресиран или емоционално обезпокоен. Той очарова десетки жертви, уверено се справя със задача да си бъде адвокат, като дори предлага брак на приятелката си в съда.

“Вероятно готовността за поемане на риск” е отговорът му на въпроса какво мотивира престъпленията му според документалния филм на Нетфликс. “Или дори невъзприемчивостта за риск. Преодоляването чрез смелостта и желанието за постигане на конкретна цел.”