frida.bg
време

5-те езика на любовта: пълноценното време един с друг

Хората, за които първият емоционален език е езикът на качественото време заедно, знаят, че времето е оскъден ресурс и всяка една минута е незаменима.

За тях времето е безценен дар и приоритет, който те искат да даряват и получават в отношенията си. Въпреки че те оценяват изразяването на любов и на другите любовни езици, ако не прекарвате качествено време с тях, те ще се чувстват неоценени и необичани.

Това, че сте заедно, не означава, че сте „истински заедно“

Живеем във време, в което често сме заедно физически, но ментално и емоционално сме някъде другаде. Ровим в телефона си и преглеждаме „фийда“ на приятелите си.

Мислим за работа. Умът ни е ангажиран с всички задачи, които не сме успели да приключим през деня. С една дума, не присъстваме истински „тук и сега“ един за друг.

Когато сме разсеяни, ние не присъстваме качествено един за друг, и това за хората, чийто първи любовен език е качественото време, е загуба на време и прахосване на любов и енергия.

Прочетете още: 5-те езика на любовта: “вълшебната пръчица” за щастлива и трайна любов

Как да бъдем истински заедно един за друг?

Насочете цялото си внимание към човека, който обичате. Вашите очи и пълно присъствие са всичко, от което той се нуждае, за да се почувства видян, оценен, обичан и … щастлив.

Чрез ефективно фокусиране само и изключително върху него, вие ще напълните „любовния му резервоар“ с горивото на своето безценно внимание и присъствие.

Как да разберете дали вашият любовен език е качественото време заедно?

Вие сте отличен слушател и винаги обръщате вниманието си на другите. Стараете се да запомняте това, което ви казват и да отговаряте с внимание, уважение и емпатия. Не сте толкова податливи на разсейване като другите и ви е лесно да се съсредоточите върху човека, с когото разговаряте.

Винаги отделяте време за любимите си хора, дори и да не сте физически с тях. Обичате да споделяте нови преживявания с другите повече, отколкото да получавате физически подаръци. Имате нещо като свой личен график, по който прекарвате време „очи в очи“ с най-близките ви и важни хора.

Примери за качествено време

Има безброй начини, по които двойките могат да прекарат качествено време заедно, но е факт, че всеки човек е уникален и притежава своите интереси и хобита.

Създайте свой „ритуал“ на любовта

Отделете половин час всяка вечер (или няколко дни в седмицата), в която да бъдете заедно на 100%. Без мисли за странични неща, само вие и той.

Нека това е вашето специално време, в което не е нужно да правите нищо конкретно. Просто бъдете заедно, поръчайте храна за вкъщи и се гушкайте, гледайки се в очите.

Не спирайте да излизате на срещи

Това, че сте заедно от известно време не означава, че трябва да спрете да прекарвате онова наситено с присъствие време един с друг, както на първите ви срещи.

Опитайте да запазите това усещане във връзката си като каните партньора си на среща. Измисляйте различни занимания и изненадвайте партньора си, точно както го правехте, когато искахте да се впечатлите един друг в началото.

Правете чести и кратки пътувания

Ако имате ден или два свободни, прекарайте ги заедно като отидете някъде извън града – къмпинг, спа или можете да посетите интересно ямсто или събитие в друго населено място.

Това ще внесе нещо ново в ежедневието ви и ще ви даде възможност да преживеете себе си по нов начин, и не на последно място – ще прекарате качествено време заедно.

Прочетете още: 5-те езика на любовта: утвърждаващи думи и комплименти

Стойте далеч от смартфоните, когато сте заедно

Когато целта е да прекарате качествено време заедно, избягвайте разсейването и дръжте цифровите устройства далеч от погледа си. Например, оставете телефоните си без звук в съседната стая или ги „забравете“ в колата си.

Смартфоните ни са едни от най-големите крадци на време и вероятно вашият партньор често коментира, че прекарвате твърде много време с телефона си. Е, това е знак, че той има нужда от вниманието ви.

Когато искате да напълните емоционалния резервоар на партньора си трябва да знаете, че основното, което той иска е да присъствате психически с него. По този начин му показвате уважение и засвидетелствате любовта си по начин, който директно стига до сърцето му!